Ro-Alert salvează România

Ro-Alert salvează România
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În era informaticii și a digitalizării, mesajele Ro-Alert pe care le primim pe telefoanele mobile, indiferent de rețea, par benefice în primă fază

Ce te faci însă, în toiul nopții, când atât de prețiosul somn îți este dat peste cap de alerta „vorbită” atât de tare încât ar putea trezi și morții. Să nu mai vorbim despre panica creată de aceste mesaje, extrem de agresive, care au scopul, zic ei, să te pună în gardă. Din păcate însă, în unele situații mesajul Ro-Alert vine mult după ce s-a produs evenimentul. Așa s-a întâmplat și sâmbătă, când, la Galați, o ploaie puternică a umplut străzile și le-a făcut impracticabile în anumite zone. Într-o Românie dezvoltată și într-un oraș european, blocarea străzilor după ploaie n-ar trebui să se întâmple, indiferent ce scuze invocă autoritățile.

Citește și Avertizare RO-alert de vreme rea la Galați

Ceea ce a fost de-a dreptul hilar sâmbătă este faptul că mesajul Ro-Alert a sosit la aproximativ o oră după ce ploaia s-a oprit. Mesajul ne anunța precipitații însemnate cantitativ, semnala prezența unor fenomene meteo extreme și ne sfătuia să ne adăpostim și să ieșim din casă doar în situații de maximă siguranță. Totul avea să dureze, conform Ro-Alert, până în jurul orei 17,00. Trebuie să amintim faptul că o situație asemănătoare s-a produs în urmă cu câteva săptămâni, când un mesaj venit în toiul nopții semnala „căderea din cer a unor obiecte neidentificate” și ne sfătuia să nu ne panicăm și să rămânem în case. Valul de nemulțumiri ale cetățenilor nu a întârziat să apară și gălățenii și-au exprimat pe toate canalele indignarea despre faptul că le-a fost stricat somnul inutil, căci despre căderea așa-zisului obiect zburător neidentificat nu s-a mai auzit nimic sau cel puțin nicio informație oficială nu a mai fost furnizată, obiectul cu pricina rămânând, în continuare, neidentificat.

Pentru a lămuri situația mesajelor, în urmă cu câteva zile vorbeam cu un reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați. Întrebat dacă, din punctul lui de vedere, este util să primim acest gen de mesaje, acesta a spus că este mai bine să le primim și să nu se întâmple nimic, decât dacă oamenii n-ar fi preveniți, în cazul unui dezastru natural sau a unei calamități. „Dacă cetățeanul se adăpostește de furtună, de exemplu, după un mesaj Ro-Alert și furtuna n-a venit, el n-a pierdut nimic. Dar dacă ar fi fost furtună și el nu s-ar fi adăpostit? Ar fi putut fi victima unei catastrofe”, a încercat reprezentantul ISU să lămurească.

În concluzie, cred că bunicii și străbunicii noștri care se ghidau după semnele naturii erau mai liniștiți decât noi, cei care primim mesaje Ro-Alert și ziua, și noaptea.

Citit 2061 ori Ultima modificare Luni, 06 Noiembrie 2023 00:10

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de Stelu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 16:02
    213.233.88.***
    Se pare că inteligentul anonim de la ISU Galați nu știe povestea băiatului care a strigat lupul. ?
    1
    6
  • postat de eu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 13:08
    89.39.81.***
    eu imi pastrez aplicatia. ca mai e si intirziata, asta e. fara aplicatie ma uit pe geam, sa vad dar asa nu se stie cind ma poate ajuta....
    2
    4
  • postat de ADYtza 74
    Luni, 06 Noiembrie 2023 12:55
    86.124.202.***
    La alerta cu obiectele cazute din cer am primit eu si dupa 10 minute si sotia. Asa a fost si acum cu furtuna. Deci hai sa fugim pe rand nu toti odata.
    6
    4
  • postat de pro
    Luni, 06 Noiembrie 2023 10:21
    82.208.137.***
    Dupa o alarma fara obiect am dezactivat prostia asta de aplicatie de pe telefon: asa cum am omis o gramada de oportunitati in viata, voi rata si Apocalipsa!
    De nenorociri te aperi mai bine prin reactie proprie rapida (vezi atac Hamas) si nu asteptand ajutor de la guvern.
    12
    10
  • postat de Gigel
    Luni, 06 Noiembrie 2023 10:17
    5.13.148.***
    Adaposturile sunt depozite de cauciucuri, muraturi, mobila veche si scule.
    5
    15
  • postat de Vai si amar
    Luni, 06 Noiembrie 2023 09:43
    86.124.202.***
    Dupa mesajul lor, ma asteptam sa vina urgia, o tornada, dar a aparut soarele.
    Preventia este buna, insa mesajele transmise dupa producerea evenimentului sunt penibile.
    0
    24
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 06 Noiembrie 2023 00:36
    5.13.167.***
    Oricum in caz de atac aerian... Adaposturile SUNT DOAR PE HARTIE! Sincer... cine te primeste intr-un sediu de afaceri, banca etc...LA ORICE ORA??? Multe nu au NIKA pregatit... si cheile le are Primaria, la multe blocuri MA lesi ca ma chis pa presh... Suntem buni de TAXE! De lumanari sa aveti BA! BOO
    11
    27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.