Un pas înainte şi doi înapoi/ Că aşa stă treaba în guvern la noi!

Un pas înainte şi doi înapoi/ Că aşa stă treaba în guvern la noi!
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Ce mai freamăt, ce mai zbucium... după ce abia a fost asumată de guvern "legea austerităţii", care prevede plafonarea plăţilor în numerar şi impune o serie de limite care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 11 noiembrie. În faţa valului de proteste populare, de la mici întreprinzători la oameni simpli, premierul Ciolacu a dat înapoi şi a anunţat că legea va fi modificată pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale şi a aruncat pisica-n curtea Ministerului Finanţelor, care a elaborat textul incriminat.

Oricum, limitarea plăţilor cash la comercianţi nu schimbă cu nimic "sistemul" plăţilor informale care se fac în România cu maldărele de bani (30-40% din PIB!) care circulă nefiscalizat (să ne amintim de geamantanul lui Buzatu, ditamai şef de consiliu judeţean) şi nici nu contribuie la prinderea vreunui evazionist "serios".

Am fost martor, cu mulţi ani în urmă, la o tranzacţie prin care un apartament a fost cumpărat cu o sacoşă de rafie plină cu bani, parcă 150.000 de lei, dacă-mi mai aduc bine aminte. Iar acest fel de "afaceri", în care sunt implicaţi samsari, proxeneţi sau dealeri de droguri, nu vor fi deloc afectate de mult lăudata lege a coaliţiei PSD-PNL, pe care jumătatea galbenă a alianţei a început deja s-o sape temeinic la temelie, în speranţa unei poziţionări mai favorabile, înaintea alegerilor de la anul, decât cea de-a cincea roată la căruţă, pe care o ocupă momentan.

Tot la capitolul "am votat, dar o să schimbăm!" se înscrie impozitul pe cifra de afaceri a marilor companii, pe care tot liberalii îl contestă vehement, sub motivul că-s susţinători ai mediului de afaceri, prevedere doctrinară de care cam uitaseră şi pe care şi-au adus-o aminte exact când generalul Ciucă pare să se fi decis să candideze la prezidenţiale!

Şi cu băncile a fost ceva scandal, pentru că s-au grăbit să anunţe majorarea unor comisioane, dar le-a convins Ciolacu să crească... alte comisioane, nu pe cele anunţate, că doar n-o să iasă în pierdere ditamai instituţiile financiare doar că aşa şi-a făcut planul un contabil de prin guvern. Modelul este oricum patentat încă din vară, când s-a limitat adaosul la pâinea de 300 de grame, aşa că respectivul sortiment a fost scos de pe piaţă şi înlocuit cu cel de 400 de grame, unde adaosul nu era plafonat!

Că prevederile despre care am amintit au fost făcute pe genunchi, ca mai toate punctele din "legea austerităţii", nu mai încape nicio îndoială, gândirea "outside the box" fiind încă o mare necunoscută pentru mai toţi politicienii români. Dar să faci atâţia paşi înapoi, la nici două săptămâni de la asumarea răspunderii şi după luni de dezbateri şi negocieri, denotă un amatorism vecin mai degrabă cu prostia decât cu neglijenţa.

Citit 1476 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2023 13:50

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Direcția de investigații
    Vineri, 10 Noiembrie 2023 17:03
    89.136.185.***
    Nu e nici neglijență, nici prostie. E trădare de țară! E război împotriva poporului român. „Prietenii” știu cum vine asta.
    0
    3
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 10 Noiembrie 2023 10:42
    5.13.167.***
    Cum sa ai incredere intr-o haita de hiene! De 34 de ani sug tot! Pai daca calculam...3150 Ron minim salariul ok? I-l muncesti iar la urma ramai cu? 1200 de Ron! Fireste care nu-i pui deoparte, mai pui de la tine sa poti supravietuit o luna! Dar daca vine un razboi si vrei sa pleci, sau te imbolnav.?
    0
    9
  • postat de florin
    Vineri, 10 Noiembrie 2023 08:16
    86.124.200.***
    In Canada, Trudeau ameninta cu blocarea conturilor pe camionagii care blocau la acel moment drumurile!De fapt prin eliminarea cashului se doreste un control al populatiei!Te poti trezi oricind cu conturile blocate fara ca ANAF sau bancile sa raspunda !Ma gindesc serios ca sa renunt la cont !
    4
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.