Iarna nu-i ca vara

Iarna nu-i ca vara
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

A venit și prima zăpadă peste Galați! Prima mai serioasă, după un weekend în care iarna s-a mai jucat un pic cu noi

Deși au fost anunţate coduri roșii încă din timpul săptămânii pe toate canalele de știri și în spațiul online, situația în Galați și în județ a fost aceeași: drumuri închise, circulație de coșmar chiar și pe arterele importante din oraș, oameni izolați în case, fără curent electric și fără posibilitatea de a ajunge cineva la ei.

Și asta pentru că iarna nu-i ca vara. Deși mai marii orașului și județului s-au străduit să scoată mașinile de deszăpezire din dotare pe străzi, lucrurile nu au funcționat așa cum ar trebui într-un oraș din anul 2023. Nu este normal, în acest secol, să fie, în toiul iernii, sate întregi blocate, fără posibilitatea de a ajunge la oraș, mai ales în cazul unei urgenţe medicale. Pentru un locuitor de la sat, traseul spre spital, în zilele de iarnă, devine un adevărat joc contracronometru. Dacă ai neșansa să te îmbolnăvești iarna și să fie nevoie să chemi ambulanța la sat, trebuie să te înarmezi cu răbdare, pentru că ar fi nevoie, mai întâi, să fie disponibilă o mașină de pompieri care să ajungă la ambulanță și împreună să vină la adresa bolnavului, operațiune care poate dura chiar și câteva ore. Și până atunci, Dumnezeu cu mila... scapă cine poate!

Dar să nu uităm că, după toată agitația din weekend, cei mai câștigați au fost copiii, care, deși s-au bucurat în weekend de zăpadă, s-au ales și cu o zi liberă de la școală, pentru că, în virtutea inerției și pe modelul județelor vecine, și la Galați s-a stabilit ca ziua de luni să fie liberă pentru toți elevii din județ și municipiu. Liberă, dar recuperată, într-un mod în care se va stabili ulterior.

La fiecare fulg de nea căzut peste oraș, nu pot să nu mă gândesc la zăpezile din copilăria mea și să mă întreb, conform expresiei franceze, "Ou sont les neiges d'antan?“ sau "unde sunt zăpezile de altă dată?“ Și, deși nu sunt foarte înaintată în vârstă, pot povesti despre ierni pline de zăpadă, care dura câteva zile bune, despre jocurile din fața blocului și derdelușurile create ad-hoc de care ne bucuram toți copiii din cartier sau despre Crăciunurile pline de omăt și foarte geroase.

Din păcate, astăzi și zăpada s-a adaptat la "era tehnologiei" și vine după cum dictează codurile, fie ele roșii sau portocalii, făcând ravagii în weekend și luând pe nepregătite autoritățile locale și județene, care, deși muncesc, nu fac față episoadelor mai semnificative de ninsoare.

Citit 1716 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2023 17:11

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Gigel
    Marți, 28 Noiembrie 2023 19:32
    5.13.168.***
    "Multumim" iarasi "iubitorilor de animale" care cred ca daca e zapada nu mai trebuie sa stranga dupa animalele lor iubite. Ca de obicei as putea spune, "civilizatie" dupa ureche.
    2
    4
  • postat de Gigel
    Marți, 28 Noiembrie 2023 19:28
    5.13.168.***
    In iernile copilariei nu erau atatea masini in oras, nici atunci nu se rupea cu utilajele pe strazi si nu batea vantul cum a batut acum.
    1
    1
  • postat de penseonarul minim
    Marți, 28 Noiembrie 2023 09:10
    128.127.117.***
    Cat timp ninge si fortunează si vicsolește,nu se poate terveni deoarece si pentru că se pune neaua la loc.Cat despre zapezile de altădată,nu ele erau mai mari.NOI ERAM MITITEI.
    5
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.