Știrile din umbra Zilei Naționale

Știrile din umbra Zilei Naționale
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Cuprinși de febra singurei zile din an în care cu toții ne declarăm mândri că suntem români chiar dacă, de exemplu, vacanțele în România "ne put" și alegem tot mai des străinătatea, câteva știri au trecut neobservate, în umbra Zilei Naționale.

Astfel, o mare parte dintre români s-ar putea trezi că iau mai puțini bani în mână, chiar din prima lună a anului 2024. Vorbim despre cei aproximativ 1,5 milioane de angajați care muncesc pe salariul minim pe economie. Venitul lor ar putea să scadă cu 83 de lei, pentru că la sfârșitul acestui an expiră măsura celor 200 de lei neimpozabili. Poate că 83 de lei nu sună deloc de speriat pentru mulți alții, dar când din puțin scazi o sumă oricât de mică, rămâne și mai puțin. Practic, celor cu minimul pe economie li s-au majorat salariile în octombrie 2023 și vor pierde jumătate din această majorare începând cu ianuarie 2024.

Deja, sindicatele propun o nouă majorare a salariului minim, măsură de care patronatele nici nu vor să audă. Ar fi, spun aceștia din urmă, a patra creștere a salariului minim într-un an, ceea ce ar constitui un dezastru pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri, pentru cei mici. Dar, pentru că intrăm într-un an multielectoral și pentru că Guvernul nu s-a sfiit niciodată să hotărască majorări de salarii pe care să le plătească alții, situația încă se poate schimba. În paranteză fie spus, România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria.

Tot la capitolul vești proaste se încadrează și ceea ce a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, într-un interviu pentru Europa Liberă, că legea salarizării, care ar trebui să cuprindă și grila pentru profesori, nu va fi gata la 1 ianuarie 2024. "Să știți că legea salarizării nu va fi gata la 1 ianuarie 2024, dar avem dialog permanent cu cei care-i reprezintă pe profesori, cu sindicatele din Educație", a dat asigurări ministrul, promițând că salariile profesorilor vor crește și ele pentru că "avem deja un angajament", chiar dacă legea nu va fi gata la timp. După discuțiile cu premierul, liderii sindicatelor din învățământ au spus că salariile vor crește anul viitor, dar nu se știe cu ce procent.

Sunt însă mai multe categorii de bugetari care și-au pus speranțele în data de 1 ianuarie 2024. Printre ei se numără salariații caselor de pensii și cei ai direcțiilor de sănătate publică, precum și personalul TESA din spitale, care au fost cu toții convinși să renunțe la proteste cu promisiunea că... de la 1 ianuarie.

A rămas mai puțin de o lună până atunci.

Citit 1446 ori Ultima modificare Vineri, 01 Decembrie 2023 15:54

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Sclavi pe plantatie
    Duminică, 03 Decembrie 2023 07:42
    5.13.134.***
    A plecat acum Marcelica, sa caute bani de imprumut prin SUA, pentru gaura bugetara "reloaded" 2024. Klaus ii cauta prin Africa, Dubai... Nici unul nu ii cauta prin propria curte...
    0
    9
  • postat de marr
    Sâmbătă, 02 Decembrie 2023 19:24
    86.124.203.***
    Sa-i luam in 'brate' la Alegeri . Pe toti , ca TOTI si-au dovedit Interesul + Priceperea ptr Tara .
    Numa' Hau-Hau + Anunturi ...si Atat . Cand nu Produci NIMIC/nu vinzi la export...de unde bani la Buget ? Numai din Taxe cetateni+Privat . Ne mai miram ca se devalorizeaza Leul .
    1
    13
  • postat de florin
    Sâmbătă, 02 Decembrie 2023 08:54
    86.124.201.***
    Cum în anul 2024 vor fi 5 rânduri de alegeri ne vom împrumuta să ținem sistemul bugetar în viața!Dar o dată cu anul 2025 scadenta va veni!Cineva va trebui să plătească !Probabil că și pina acum vor plăti bolnavii,bătrîni, copiii!
    2
    17
  • postat de truditorul
    Sâmbătă, 02 Decembrie 2023 07:59
    128.127.117.***
    salariul minim...e rusinos..Ai nevoie de muncitori?ei au nevoie de bani să trăiască.cine vrea să lucre pe putini bani e treaba lui.cine a negociat vreodată dintre confectionere,vanzatoare ,barmanite?salariul?nici unul.nu a plecat nimeni niciodata dacă a fost plătit omeneste.
    0
    16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.