Cultură avem, cu sălile stăm mai prost

Cultură avem, cu sălile stăm mai prost
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

M-am săturat până peste cap de plângerile unora - în realitate niște snobi ignoranți, cu prea mulți bani și nimic util de făcut în viață - care spun, cui are timp să-i asculte, că, vezi Doamne, în Galați nu se întâmplă nimic, din punct de vedere cultural.

Ba se întâmplă, dar realitatea este că alde nemulțumiții ăștia, dacă nu plătesc minimum 100 de euro pe bilet, nu se simt bine, altă explicație nu am. Nu există săptămână să nu ai de ales între câteva spectacole autohtone - de la „Gulliver”, de la „Fani Tardini” și ”Leonard”, plus cele două teatre private, Teatrul de buzunar și Pe țeavă - și cel puțin unul, două din București, fie că sunt concerte, piese de teatru, momente de stand-up comedy etc. Trebuie doar să te informezi, să fii dispus să plătești cât face și să-ți aloci timpul respectiv pentru a intra în atmosfera de spectacol și a te bucura de el cu adevărat și din tot sufletul, încercând să te desprinzi de durerile și grijile cotidiene. Ar mai trebui și să închizi telefonul mobil în timpul reprezentației, dar aici, în afară de bruiaj profesionist al semnalului, nu știu ce ar mai putea face managerii spațiilor de spectacole pentru a convinge lumea că telefoanele trebuie să stea pe mute sau închise. Pe lângă spectacole, avem expoziții, filme documentare, evenimente care îmbină artele etc, cele mai multe dintre ele cu intrare liberă sau tarife minimale.

Ceea ce nu avem sunt spații suficiente, încăpătoare și adaptabile. Muzeul de Artă Vizuală încă așteaptă noul sediu unde, pe lângă evenimentele obișnuite artelor plastice s-ar mai putea desfășura și alte frumoase întâmplări culturale. Teatrul „Fani Tardini” are nevoie acută de renovare, care probabil va fi începută curând, lăsând ambele trupe, fiindcă spațiul de spectacole este împărțit acum cu Teatrul ”Gulliver”, fără loc de desfășurare a spectacolelor. La ”Leonard” nu ar strica o reconfigurare a foaierului, neîncăpător în pauze, și o redimensionare a spațiilor pentru toalete, acum insuficiente, precum și măcar un lifting facial al sălii de spectacole. 

În plus, iar aici toți iubitorii de cultură din oraș, dar și admiratorii sporturilor sunt de acord, nu avem o sală polivalentă adevărată, modernă, la standarde europene, cu acces pentru persoanele cu dizabilități, cu o acustică suficient de bună încât carențele să poată fi corectate prin tehnica de scenă. Sâmbătă seară, când eu eram la a doua zi a „Christmas Jazz&Blues Festival” la „Leonard”, un adevărat regal de talente din țară și străinătate, înțeleg că primarul Ionuț Pucheanu era la concertul lui Horia Brenciu, la Sala Sporturilor, neîncăpătoare pentru toți doritorii de distracție. Așa de mare a fost cererea, încât locurile VIP au fost scaune puse pe teren, că în tribune nu mai era loc. Nu merită și Galațiul, domnule primar, o sală adevărată și să o păstrăm pe aceasta pentru antrenamentele sportivilor?

foto: Gabriela Dănilă 

Citit 1837 ori Ultima modificare Duminică, 10 Decembrie 2023 17:12

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de un cetatean
    Miercuri, 13 Decembrie 2023 18:58
    84.232.168.***
    Nu s-a facut nimic in Galati in ultimii 100 de ani, orasul functioneaza cu cladirile de la 1900. Sa va fie ruisne, administratiei locale si celei centrale. O bataie de joc mai mare fata de un oras mare nu exista in Romania, si da, suntem in Moldova, aici nu se face nimic pentru ca nu e voie de sus.
    0
    0
  • postat de Eu
    Luni, 11 Decembrie 2023 09:21
    46.97.57.***
    Nu e normal ca sa fie bruiat semnalul de telefon, telefonul e folosit si pentru a primi urgente de tot felul pe care daca nu le primesti in timp util poti avea multe si mari probleme. Telefonul sa fie pe vibratie si daca e musai sa vb iesi afara. Ar trebui interzis bruiajul ca nu esti la politie!
    1
    3
  • postat de Gigel
    Luni, 11 Decembrie 2023 08:41
    5.13.182.***
    "Nu se intampla nimic" pentru ca nu e cu manele si nu e moaca nu ca nu e 100 euro/biletul.
    0
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.