Sfârșit de an magistral

Sfârșit de an magistral
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Iată-ne ajunși cu doar câteva zile înainte de finalul lui 2023. Și nu putem închina paharul de șampanie la cumpăna dintre ani fără să facem bilanțul anului care tocmai își ia rămas-bun de la noi. Cu bune, cu rele, 2023 se termină!

Aceste zile sunt marcate, așa cum ne-am obișnuit, de forfota specifică perioadei de sărbătoare. Și chiar dacă nu au planuri extravagante de Revelion, gospodinele dau zor să facă pregătiri. Deşi abia a trecut Crăciunul şi, în cele mai multe cazuri, nu s-a terminat mâncarea din frigider, femeile și-au suflecat mânecile și au trecut iar în bucătărie. Citeam ieri pe o rețea de socializare despre o gospodină nedumerită care cerea sfaturi dacă ar putea sau nu să țină răcitura câteva zile în plus și în ce condiții... în frigider sau la congelator. Pentru că rețeta veche, cu ținutul mâncării gătite pe balcon, nu mai ține la clima actuală, iar frigiderul trebuie umplut cu platouri și platouașe pline cu de toate.

E curioasă această mentalitate la românii care se îmbuibă de sărbători cu mâncare de parcă zilele cu pricina ar fi ultimele din viața lor și n-ar mai apuca să guste vreodată răcitură, salată boeuf sau cârnați. Probabil că mentalitatea aceasta s-a împământenit în cultura românească în timpul regimului Ceaușescu, când totul se dădea cu porția. Și pentru că ipocrizia e la ea acasă, când, după noaptea de Revelion, aprigul petrecăreț cheamă ambulanța, acesta nu mai știe de ce, brusc, i s-a făcut rău și îl doare ficatul. Și-apoi toată lumea țipă pe rețelele de socializare că ambulanța nu vine la timp, fiind ridiculizați medicii care își apostrofează pacieții că au mâncat fără cumpătare.

Situația este similară și în supermarketuri în aceste zile. Pe principiul că vine Revelionul și trebuie să cumpărăm orice și oricât, să fie în casă, chiar dacă mulți nu fac nimic spectaculos în noaptea dintre ani. Deunăzi am surprins o discuție a unei doamne cu mama ei, conversație referitoare, evident, la cumpărăturile pentru ziua de 31 decembrie. "Și ce dacă nu fac nimic deosebit în noaptea aia, tot trebuie să cumpăr de toate. Nu se știe la ce o să-mi folosească cutare și cutare lucru. Să fie acolo în casă", încerca doamna să-și convingă mama, care nu înțelegea dorința fiicei de a umple coșul cu lucruri de care se puteau lipsi.

Așa că, la sfârșitul acesta magistral de an 2023, să ne urăm unii altora în primul rând sănătate, că-i mai bună decât toate, dar și să ne dea Dumnezeu minte și înțelepciune să ne-o menținem, pentru a traversa așa cum se cuvine nu doar greul meselor de sărbătoare, ci și anul care vine și pe următorii. La mulți ani!

Citit 1567 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2023 16:25

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de comunismul
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 19:33
    5.13.148.***
    ei dragii mei! in zilele noastre! daca traiesti bine si o duci bine! ai viitorul asigurat! mai rau este de altii!
    3
    3
  • postat de totul era sa ai neamuri la tara, altfel mos gerila si revelionu venea cu adidasi de la alimentara si vin din pastile.
    Vineri, 29 Decembrie 2023 15:44
    128.127.117.***
    religios, ca trecere la anul nou s-a intimplat in 1691, papa inocentiu al xii-lea. comercial in sua, 1904 in N.Y. vine de la "trezire" in franceza, reveillon. nu are legatura cu ceausescu, poate securistii si organele de partid vroiau sa-si arate smecheria...oamenii de rind sarbatoreau cum puteau.
    2
    4
  • postat de penseonarul minim
    Vineri, 29 Decembrie 2023 08:47
    128.127.117.***
    E o petrecere ca oricare alta.O masă buna, un vin bun,un pahar de sampanie sau spumant la 12 noaptea dar nu musai si in rest dans si voie buna.nu vine sfarșitul lumii.e sfârșit de an si inceputul altui an.
    3
    15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.