Oraşul studiilor de fezabilitate

Oraşul studiilor de fezabilitate
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Imaginaţi-vă următoarea scenă: ea şi el - frumoşi, tineri şi proaspăt căsătoriţi - un pic emoţionaţi, dar şi entuziaşti, intră ţinându-se de mână în cabinetul medicului. "Domn’ doctor, noi am vrea să devenim părinţi. Să facem un copil…". "Studiu de fezabilitate aveţi?", întreabă medicul.

Amuzant sau nu, poate că în cazul unor cupluri ar fi fost necesar un studiu de fezabilitate care să ateste că pot fi părinţi buni pentru un copil. Că prea mulţi prunci ajung să sufere aduşi pe lume de indivizi care n-ar fi trebuit să devină părinţi niciodată. Dar nu despre dragoste şi responsabilitate părintească e vorba aici, ci despre fezabilitate.

Conform dicţionarului explicativ al limbii române, fezabilitatea se traduce prin caracterul realizabil al unui lucru. Iar studiul de fezabilitate este un document care analizează posibilităţile tehnice de realizare a unei investiţii şi rentabilitatea ei. Logic şi de bun-simţ. Iar legal, fără studiu de fezabilitate, tu - administraţie locală - nu poţi face nimic!

Doar că la Galaţi - şi nu numai - a spune "studiu de fezabilitate" devine mai degrabă sinonim cu o promisiune electorală, împachetată sofisticat din bani publici. Şi asta pentru că, de prea multe ori, studiile de fezabilitate - unele sonore la vremea lor - rămân nişte documentaţii de sertar ori dulap, peste care se aştern praful şi uitarea.

Vă mai amintiţi de pasarelele pietonale dorite pe strada Brăilei de fostul primar Marius Stan? Da, cele în formă stilizată de timonă, velier şi poartă a timpului, pentru documentaţiile cărora s-au plătit de la bugetul local 319.814 lei? Ei bine, "Timona" de la Tribunal pare să fie un subiect închis. Pentru că, la finele anului trecut, Primăria Galaţi căuta proiectanţi pentru studiul de fezabilitate al unui pasaj subteran la intersecţia bulevardului George Coşbuc cu strada Brăilei. Valoarea estimată a documentaţiei - că achiziţia încă nu s-a atribuit - este de 200.000 de lei fără TVA.

Evident, lumea evoluează. La fel şi soluţiile de fluidizare a traficului. Logic, ar fi mai util traficului un pasaj subteran decât o pasarelă pietonală suspendată. Dar banii studiului de "Timonă" rămân cheltuiţi degeaba. Să sperăm că nu şi cei de pasaj…

Să vă spun de când se fac, des(-)fac şi refac, apoi se actualizează şi reactualizează tot soiul de documentaţii pentru transformarea Patinoarului Artificial într-o sală polivalentă?! De pe vremea lui Marius Stan, cel puţin! Iar în iunie 2023 obiectivul a fost transmis către Compania Naţională de Investiţii. Şi transmis a rămas! În consecinţă, studiul de fezabilitate este şi va fi mereu la putere!

Probabil că, într-un viitor, o să avem nevoie de studiu de fezabilitate şi ca să ne scoatem izmenele intrate în fund, pentru că ne-au rămas mici... tot plătind pentru studii de fezabilitate şi pentru actualizarea lor.

Citit 1573 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Ianuarie 2024 16:58

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Ștef
    Vineri, 26 Ianuarie 2024 13:26
    5.13.163.***
    Păi așa a fost mereu,la noi,politichia...pe bază de ură/NE0menie,pe bază de aBLOCA orice...orice ie început/inițiat de alții/ceilalți

    De ce credeți k de veacuri bune,dintotdeauna,orașul/jondețul acestaGALAȚIa trenatMEREUla stadiul la kre e...deNIMIC,de a nu aveaNIMIC realizat/modern/EMANCIPAT ÎN
    0
    0
  • postat de Gigel
    Joi, 25 Ianuarie 2024 11:27
    5.13.138.***
    Pe centura deja in unele parti asfaltul pus anul trecut se gaureste. Si nu am avut zapezile de altadata, nici temperaturile din Norvegia.Doar nijte baeti care fac lucrurile de mantuiala.
    1
    18
  • postat de florin
    Joi, 25 Ianuarie 2024 08:39
    86.124.202.***
    *Primăria Galați a pierdut procesul cu Louis Berger și Ernst & Young, cărora trebuie să le plătească peste 2,6 milioane lei*
    Acesta este cel mai scump studiu de fezabilitate pt o lucrare care nu se va face niciodata-TUNELUL!Cine plateste?Alde fraierica -galatenii!Nu prea se mai vorbeste de acest ca
    1
    17
  • Joi, 25 Ianuarie 2024 08:24
    109.166.131.***
    Ce pasaj subteran vreti la Papadie cand acolo e plin de tevi de apa si canalizare?! Stiti cate luni au stat cascate gaurile in pamant si de cate ori au refacut asfaltul si gazonul din scuar! Vise ale primariei si studii de fezabilitate platite lipitorilor de afise
    3
    15
  • postat de Bxhcd
    Joi, 25 Ianuarie 2024 05:31
    51.179.111.***
    Nimic despre Sf al aeroportului? Trebuia să fie finalizat dim octombrie
    2
    16
  • postat de Titi
    Joi, 25 Ianuarie 2024 04:04
    5.13.155.***
    Pai nu trebuie niste firme de ,,casa,, sa pape ceva bani publici asa degeaba? Si c-am cat s-a tocat pana acum fara a se face ceva concret, stie cineva?
    2
    20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.