Garcea, alegerile şi primarii

Garcea, alegerile şi primarii
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Au apărut primele sondaje după decizia de comasare a alegerilor europarlamentare cu scrutinul pentru locale şi hotărârea ca partidele din coaliţia de guvernare să candideze pe liste comune pentru Parlamentul European. Aşa cum era de aşteptat, intenţiile de vot de până acum au fost date peste cap, Garcea, Piperea & comp, reprezentanţii AUR, care ar fi dominat alegerile europene desfăşurate independent, fiind depăşiţi net de candidaţii PSD-PNL.

Din punctul de vedere al partidelor de la guvernare, comasarea alegerilor a reprezentat probabil singura soluţie de a contracara avântul luat în ultima vreme de grupările naţionaliste, în condiţiile în care politicienii aflaţi pe listele formaţiunilor tradiţionale se bucură de o notorietate mult mai mică în comparaţie cu "vedetele" AUR. Implicarea primarilor, prin intrarea lor în cursă în acelaşi timp, va duce probabil la răsturnarea rezultatelor la europarlamentare, aşa cum indică şi aceste prime sondaje, în condiţiile în care majoritatea celor aflaţi în fruntea localităţilor din România sunt înregimentaţi în cele două partide aflate la conducerea ţării, iar influenţa lor la nivel local va determina o creştere substanţială a prezenţei la vot, aflux ce va duce la un cu totul alt rezultat al alegerilor europene decât cel obţinut în cazul unui scrutin "independent", la care românii, tradiţional, nu prea se înghesuie să participe.

A doua decizie luată de coaliţia guvernamentală, cea de participare pe liste comune la europarlamentare, este una proastă din start, pentru că, întotdeauna, voturile adunate de două partide aflate în alianţă electorală vor fi mai puţine decât cele ce pot fi obţinute separat. Cu toate acestea, se pare că PSD şi PNL au hotărât să sacrifice 2-3 europarlamentari pentru a stopa ascensiunea AUR şi a vedea dacă o astfel de coaliţie poate fi viabilă şi în perspectiva alegerilor din toamnă, parlamentare şi, mai ales, prezidenţiale.

Miza majoră este un candidat comun pentru preşedinţie, variantă care le-ar da posibilitatea social-democraţilor să obţină o funcţie la care râvnesc de 20 de ani, de la Ion Iliescu încoace. Cel mai probabil, pentru a-i determina pe liberali să renunţe la un candidat propriu pentru şefia statului, Ciolacu va sacrifica inclusiv câteva zeci de senatori şi deputaţi, oferindu-le celor de la PNL o reprezentare mai bună decât cea din sondaje pe eventualele liste comune pentru Parlament. Deşi par cam multe compromisuri pentru un partid aflat detaşat în fruntea opţiunilor alegătorilor, dezideratul de a fi cinci (sau chiar zece ani) preşedinte al României probabil că merită...

Citit 1219 ori Ultima modificare Joi, 07 Martie 2024 21:55

5 comentarii

  • postat de florin
    Vineri, 08 Martie 2024 09:11
    86.124.202.***
    Europarlamentarele trebuie tinute separat pentru a putea intreba pe cei care au reprezentat Romania de ce nu suntem prezenti in Shenghen dupa 17 ani de la ADERARE!lLa aderare sa semnat un tratat din care si Austria facea parte!Deci politicieni romani de ce nu suntem cu drepturi depline in UE???????
    1
    3
  • postat de florin
    Vineri, 08 Martie 2024 07:03
    86.124.202.***
    Partea proasta pe care pesedeiii nu o iau în calcul este că penrleii au trădat in 34 de ani de f multe ori!Băsescu a trădat CDR!Crin Antonescu a trădat USL!Peneleiiau trădat țărăniștii!Sper că peneleii sa nu mai găsească o nouă soluție sa se salveze!Sunt principalii autori al dezastrului din 2025!
    6
    17
  • postat de florin
    Vineri, 08 Martie 2024 06:55
    86.124.202.***
    Alegerile locale trebuie sa fie separate pentru că primarul Betonel sa ne explice de ce Parcul Industrial nu funcționează după 2 mandate!De ce nu sa găsit statia de epurare furată!De ce nu avem semaforizare inteligenta!De ce transportul in comun e jalnic!De ce......
    8
    27
  • postat de florin
    Vineri, 08 Martie 2024 06:46
    86.124.202.***
    Aceasta voma electorală are 2 scopuri:salvarea lui Nicu și Marcel și a penelului de la dispariție!Au o opoziție așa slabă dar tot le este frica!Nu poți vorbi de ex de explozia populismului aur cînd voi 2 partide uriașe v-ați așezat cu dosul pe țară și guvernați fara o opoziție puternica!
    8
    18
  • postat de marr
    Vineri, 08 Martie 2024 00:35
    86.124.203.***
    Toata lumea politica isi face planuri/asigura viitorul ...numai noi , cetatenii , suntem orfani/ai nimanui .
    La vot vom salva democratia - adica saracirea noastra pe mai departe .
    Ce mai conteaza economia/locurile de munca ?!
    5
    23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.