Dac-aș fi candidat...

Dac-aș fi candidat...
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

"... probabil că n-aș spune tot ce gândesc, dar cu siguranță aș gândi tot ce spun. Aș aprecia lucrurile nu (doar) prin ceea ce valorează, ci (și) prin ceea ce semnifică. Aș merge când alții se opresc, m-aș trezi când alții dorm, aș asculta când ceilalți vorbesc...", mi se rostogolesc în minte cuvintele "Păpușii de cârpă" a lui Johnny Welch. Vorbe de bun-simț pentru orice om, candidat sau alegător.

Și totuși, serios vorbind, dac-aș fi candidat, aș promite mai puțin și aș face mai mult. Sau măcar aș încerca să fac mai mult decât am promis. Mai mult, mai bine și mai trainic! Sau poate măcar n-aș promite ceea ce știu deja că nu pot să fac.

Dac-aș fi candidat, aș încerca să ies mai des între/printre oameni. Nu doar în (pre)campaniile electorale. I-aș întreba pe oameni de nevoi, de supărări, de dureri ori de dorințe mai des. Nu doar în campania electorală.

Dac-aș fi candidat, m-aș abține să invadez cutiile poștale și scările blocurilor cu pliante și broșuri. Avem suficientă maculatură și fără ele. Și-i păcat de sărmanii copaci!

Dac-aș fi candidat, mi-ar păsa cu adevărat unde-mi ajung poza și numele. De pildă, m-aș feri să devin "paravan" pentru ruina unei construcții neterminate de ani buni. Schelet care doar din patru-n patru ani își schimbă doar "cearșafurile" acoperitoare cu altele noi, care rămân acolo până devin biete cârpe decolorate, rupte de vânt și de ploi. Știu, ce-o să-mi spuneți, că nu candidatul își agață singur mashurile și panourile electorale. Și că uneori contează mai mult vizibilitatea decât "amplasamentul" în sine.

Și, totuși, dac-aș fi candidat, n-aș vrea să mă asociez cu imaginea unei construcții abandonate ori mereu începute și tot neterminate. M-aș gândi să nu fie judecată drept etalon pentru proiectele mele...

Dac-aș fi candidat, mi-aș alege cu grijă obiectele ori produsele promoționale personalizate cu imaginea și numele meu. Bidonașe cu detergent de vase, cu săpun lichid, pachețele de șervețele umede... or fi utile la casa omului, nu zic nu, dar interpretabile, nu glumă. Probabil ciocolata cu care ne îmbia un fost europarlamentar și candidat la europarlamentare o fi fost vreo sursă de inspirație pentru noua acadea electorală. Mai bine mă opresc că risc să alunec cu analiza acadelelor într-o zonă nerecomandată minorilor.

Dac-aș fi candidat... poate că m-aș uita mai des în oglindă. Dar nu ca să-mi dau lustru, ci ca să fiu sigur că mai știu încă să roșesc. De rușine - că încă mai știu ce înseamnă - nu din alte cauze.

Dac-aș fi candidat... mai bine că nu sunt! Am o putere mai mare. Sunt alegător! Și asta chiar poate fi puterea supremă!

Citit 1378 ori Ultima modificare Vineri, 26 Aprilie 2024 20:39

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 23:20
    5.13.177.***
    Eu as VOTA, ca primisiunile sa fie LEGE! Daca nu respecti peste 50% din ce-ai primis in primul an, DEMISIA! Dar platesti si organizarea noilor alegeri daca esti prins in conflict de interese sau ca FURI... CONFISCAT TOT si NU MAI AI VOIE SA OCOPI PE VIATA FUNCTII DE CONDUCERE! VISURI!
    0
    6
  • postat de comunismul
    Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 21:25
    5.13.179.***
    iti dau si hartie igienica astia! numai sa ii votezi domne!
    0
    4
  • postat de KN Gura
    Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 08:57
    86.124.203.***
    Automat trebuie sa modificam DEX , definitia omului politic , politicianului . Sa citim ce spune in DEX si pe urma sa ne transformam in mielusei . Vise umede......
    1
    7
  • postat de marr
    Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 08:26
    86.124.201.***
    Da , Alegator ...Nu stiu cum naiba , tot alegand si tot votand , am ajuns din rau in mai rau . Iti Promit ..si dupa , nu mai fac !
    Fara Locuri de Munca , degeaba scot ei ...Sunete pe Gura .
    2
    7
  • postat de florin
    Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 05:21
    86.124.200.***
    Pt că alegătorul să aibă puterea supremă trebuie vot uninominal peste tot,doua tururi primar,2 mandate peste tot ,scăderea pragului electoral,100 de semnături pt a candida independent,4 ani mandat președinte,300 parlamentari,alegeri intermediare la 2 ani,etc!At poate avem puterea!
    3
    13
  • postat de florin
    Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 05:16
    86.124.200.***
    A fi alegător in 2024 nu mai este puterea supremă! Băsescu a fost președinte de două ori prin manipulare! Iohannis la fel!La parlamentare liste servite!La europarlamentare la fel!La locale avem grija la Galați de 34 de ani că un Pucheanu sa nu aibă candidați!
    5
    9
  • postat de MM
    Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 00:52
    5.13.178.***
    Păi, este mai ușor să promiți, să mințiți și să manipulezi oamenii,
    Decât să te ții de promisiuni și să-i convingi că au fost mințiți și manipulați!
    2
    8

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro