Drumurile "terapeutice" ale Galaţiului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Cel mai bun doctor din Galaţi e trenul spre Bucureşti”, spun pacienţii greu încercaţi ai spitalelor din urbea noastră. Fireşte, dacă e să te pricopseşti cu un microb, un virus, o bacterie, asta în cel mai fericit caz – acela în care nu ajungi la bisturiul legistului, ca să afle de ce-ai suferit – poţi să o faci şi la spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj… Aşa că gălăţeanul poate încerca, voit sau nevoit, drumurile „terapeutice” ale Galaţiului. Pentru că n-avem spaţiu să ne referim la toate, vom lua ca exemplu drumul Galaţi - Tecuci.

Hârtoapă, groapă, crater, denivelare, gropiţă, surpare, tasare şi de la capăt, zgâlţa-zgâlţa, zdronca-zdronca, 76 de kilometri, cale de o oră şi un sfert. Numai dus! Dacă nu l-aţi încercat de curând, nici nu vă imaginaţi ce efecte miraculoase ar putea avea.

Să luăm de pildă inima! Păi cu organismul hâţânat din toate părţile de şoferul care încearcă să evite ori să amortizeze datul în gropi, cordul va pompa mult mai entuziast sângele în vene. Şi efectul va fi la fel de bun ca o şedinţă de cardio! În plus, chiar dacă nu sunteţi antrenat, nu veţi obosi repede şi nici nu veţi începe să gâfâiţi de efort, solicitându-vă plămânii!

Aveţi probleme renale?! Păi prin atâtea hârtoape s-ar putea să vă sară pietrele mai mărunţele sau nisipul de la rinichi! Treaba asta s-ar rezolva la o şedinţă de litotriţie, procedură medicală prin care calculii renali sunt sfărâmaţi prin aplicarea undelor mecanice. Păi la ce unde mecanice vă trec de la Galaţi la Tecuci, s-ar putea să eliminaţi şi pietrele de la fiere…

Aveţi dureri de şale, probleme la coloana vertebrală? Deformări de oase? Un drum Galaţi - Tecuci şi o să vi se îndrepte sau strâmbe scheletul la loc! Ce atâta fizioterapie?! La câte şocuri vă trec prin fiecare oscior în parte, sigur scăpaţi de dureri.

Aveţi deficit de atenţie şi de concentrare! Urcaţi la volan sau luaţi-vă misiunea de copilot, şi încercaţi să alegeţi calea printre gropi! S-ar putea să descoperiţi că vă trebuie ochelari de vedere!

Doamnelor, că vine primăvara, vă dă celulita de furcă? Nu mai e cazul să daţi o căruţă de bani pe tratamente cosmetice, pe electrostimulare şi masaj anticelulitic! Un drum până la Tecuci, şi o să vă simţiţi fesele şi coapsele stimulate şi tonifiate cum n-au fost niciodată! Da, s-ar putea să sufere mai rău maşina, dar nu despre terapia ei discutăm aici.

Lăsând ironia un pic la o parte, trebuie să remarcăm faptul că nu suntem singurii care „beneficiază” de gropile şi hârtoapele de pe şosea! Acelaşi drum este străbătut săptămânal de o bună parte dintre aleşii noştri, care au treabă cu sau pe linia Tecuciului: Victor Paul Dobre, Mircea Toader, George Scarlat, Gheorghe Saghian… poate şi Viorel Ştefan. Chiar dacă folosesc maşini mai puternice, mai confortabile, în stare să amortizeze zguduiala, drumul e totuşi acelaşi. Şi nu ştiu să fi sesizat ori cerut la cei îndrituiţi să peticească, plombeze ori asfalteze DN 25!

Aşa că nu ne rămâne decât să-i invităm pe guvernanţi la o călătorie de la Galaţi la Tecuci. De preferinţă cu un maxi-taxi hărtănit de cursele pe linia asta. Şi cine ştie, poate de atâta "terapie" zdruncinată, o să le vină gândul cel bun şi mintea la cap…


Citit 1225 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Martie 2015 13:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.