Surpriză: Galaţiul încă atrage!

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
8 comentarii

O firmă norvegiană - să nu-i dăm acum numele, dar veţi citi curând despre ea în "Viaţa liberă" - este hotărâtă să facă angajări, multe la număr, şi să se extindă în Galaţi şi Brăila. Compania respectivă nu este un "no name", ci e lider mondial în domeniul său de activitate. Biroul său din Galaţi a fost înfiinţat abia în mai anul acesta, dar planurile de viitor sunt multe şi ambiţioase. Precizare: deşi operează la nivel mondial, firma are birouri doar în trei ţări: Norvegia, Spania şi Statele Unite, aşa că, cel puţin din acest punct de vedere, noi, ca oraş, suntem într-o companie selectă. CEO-ul firmei norvegiene mi-a spus că lucrează de peste zece ani în această parte de ţară şi că vrea să se extindă musai aici, în zona Galaţi - Brăila, ba chiar să atragă şi alte afaceri. L-am întrebat de ce. Pentru că aveţi în Galaţi o universitate foarte bună şi pentru că aici găsim forţă de muncă stabilă şi calificată, mi-a răspuns. M-a surprins puţin faptul că un investitor din altă ţară încearcă (şi reuşeşte) să găsească motive ca să dezvolte o afacere în Galaţi, în condiţiile în care mulţi gălăţeni "patrioţi de Facebook" se declară scârbiţi de acest oraş şi de tot ce este în el. Nu zic nu, cu siguranţă au şi ei motivele lor, dar poate că a venit în sfârşit timpul să începem şi noi să construim ceva palpabil, să ne gândim la un viitor pentru oraşul ăsta, nu doar să-l facem albie de porci. Poate că a venit timpul să începem să căutăm, să găsim şi să prezentăm atuurile reale ale oraşului, nu pe cele de Fata Morgana. Ok, nu avem parc industrial, dar avem nu una, ci două universităţi. Nu avem croaziere, dar putem avea curse pe Dunăre şi pe Prut. Nu suntem o adevărată zonă turistică, dar putem să construim ceva frumos, să amenajăm cu bun-gust nişte zone speciale din Galaţi - faleza, zona portului, Domneasca, strada-emblemă a oraşului, parcurile şi Grădina Publică, muzeele -, de care să te mândreşti tu, ca localnic, şi poate că apoi vor veni şi turiştii. N-am avut norocul să ne naştem cu Versailles-ul în curte, dar hai să ni-l facem noi înşine, că tot avem un proiect senzaţional al Muzeului de Artă Vizuală. Haideţi să începem să punem toţi câte o cărămidă pentru oraşul ăsta, fiecare aşa cum ne pricepem mai bine, nu doar să-l crucificăm. În fond, pentru foarte mulţi dintre noi, Galaţiul ăsta este tot ce avem, noi şi copiii noştri, că doar n-om pleca cu toţii la burse sau la muncă în străinătate.

Citit 2586 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2017 16:14

8 comentarii

 • postat de iubesc Galatiul Joi, 12 Octombrie 2017 18:45 82.78.154.*** Link la comentariu
  1
  4

  Dle Luca, am impresia ca domnia voastra traiti intr-o realitate paralela! Nimeni nu a spus ca ii este greata de acest oras, oras natal! Binenteles ca, anumite voci, cele care spala urechile autoritatilor de praful asternut peste amintirea unei vechi cetati de la Dunare, li se pare ca sunt "patrioti de facebook" in acest oras! Scrie despre nerealizarile acestor administratii care si-au umplut desaga de 27 de ani si mai bine, scrie despre nevoile acestui oras, nu mai lauda, vezi Doamne, realizarile epocale ale administratiei publice locale! altfel vei fi, un scriitor de doi bani in fata concetatenilor tai! Aceasta CETATE tebuie sa redevina ceea ce a fost, merita sa fie ce va fi!!!!

  Raportează
 • postat de Robert Joi, 12 Octombrie 2017 16:08 154.127.60.*** Link la comentariu
  2
  3

  Inchipuiti-va sa fi avut orasul Galati mult mai modernizat si cu autostrada, si cu sosea sub/peste Dunare aici in oras si cu aeroport si cu terminal intermodal de transport marfuri, cu portul dezvoltat sau macar catusi de putin modernizat poate ca atunci ar fi fost orasul nostru Galati mult mai atractiv pentru straini, pentru investitori, dar noi galatenii am stiut intotdeauna sa ne dam unii altora la temelie imbufnandu-ne si impotrivindu-ne, stramband din nas de fiecare data cand altii au propus sa se construiasca ceva aici in Galati. La noi se zice mai des "noapte buna Galati", decat "buna dimineata Galati". Lenea si dormitul sunt mai simple decat munca.


  Galatiul nu a atras niciodata niciun investitor...dar ce vorbesc eu de investitori, ca Galatiul nu a atras niciodata nici macar un proiect major de modernizare pentru orasul asta si noi vrem sa mai atragem investitori in mizeria, in ruina asta de oras? Ce sa le aratam noi strainilor? Dughenele? Cocinile? Cocioabele? Mizeria din oras? Asta sa le aratam strainilor? Pai cand unii "pastarnaci" din galati care se cred "galateni" tin cu dintii de niste mizerii, spelunci, vagauni, cocioabe imputite...ce investitori sa atragi? Sa vina strainii sa vada sobolanii din Galati care se aduna pe langa aceste dughene, cocioabe? Nu va mai amagini degeaba fiindca sobolanii au alungat sau au tinut la distanta toti investitorii, toti posibilii investitori. Sobolanii din Galati sunt fericiti doar cu imputitele lor de dughene asa ca despre ce modernizare a acestui oras, despre ce investitori straini vorbim?

  Raportează
 • postat de Tiberiu Joi, 12 Octombrie 2017 15:29 178.17.170.*** Link la comentariu
  1
  1

  Poate ca Galatiul inca atrage, cum spuneti voi insa nu atrage nimic bun. Pacat. Ce e bun pentru Galati ramane numai la stadiul de vorbe si nimic concret implementat, realizat in Galati. Galatenii sunt satui de vorbe si promisiuni.

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Joi, 12 Octombrie 2017 13:34 81.12.149.*** Link la comentariu
  2
  2

  Asa este, dar pentru asta e nevoie de mai multa implicare si a Societatii Civile.
  Si aici vedem ca nu e prea mare ingramadeala, datorita mentalitatii romanilor in general. S-ar putea regla acest aspect daca ar exista si un cadru legislativ adecvat care sa oblice cetatenii la angajarea intr-un loc de munca sa aiba o perioada prestata in anumite activitati de voluntariat, asa cum este si in alte state dezvoltate.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 12 Octombrie 2017 09:33 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  11

  Nu va mai imbatati cu apa de Dunare ! Orice firma ar veni, vine pentru profit, nu ca am fi noi cu mot in frunte.

  Raportează
 • postat de Robert Popescu Joi, 12 Octombrie 2017 09:23 138.197.155.*** Link la comentariu
  1
  9

  Firma asta este la fel de secreta ca investitorul despre care vorbea pucheanu cu mai mult de un an in urma si nu a mai venit niciodata . Numai cu secrete si mistere lucreaza primarul " decesuri " in orasul in care se moare de canicula in timpul iernii . Cel mai mincinos primar .

  Raportează
 • postat de IC Joi, 12 Octombrie 2017 05:32 82.78.125.*** Link la comentariu
  1
  4

  Foarte imbucuratoare stirea dar nu inteleg tonul si acuzele autorului , trebuie sa se adreseze celor alesi ,in ultimii 28 de ani in fruntea urbe si alegatorilor din "orasul rosu " ,sigur ca nu-s "patriotii de pe facebook ".Cu o floare nu se face primavara si nici copii nostri nu se intorc de la mii de euro/luna ,la sute ../....

  Raportează
 • postat de Galatan siriano-irakian Joi, 12 Octombrie 2017 04:57 95.77.196.*** Link la comentariu
  0
  5

  Acu s-a gasit si nenea asta sa vina cand toti specialistii nostri sunt fugiti din tara sau au iesit la penzie? Iar face angajari pe salariul minim pe economie? o sa lucreze doar cu vietnamezi si coreeni?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.