Reabilitări necesare la clădirile Universităţii

Reabilitări necesare la clădirile Universităţii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Universitatea are planuri mari cu câteva clădiri aflate în proprietate, care nu sunt în cea mai bună formă, dar şi cu Stadionul Portu Roşu.

Astfel, fostul sediu care adăpostea Facultatea de Chimie Alimentară, de pe strada Gării, colţ cu Carnabel, va fi reabilitat printr-un proiect european sau cu fonduri proprii. “Avem studiul de fezabilitate gata, la fel şi proiectul, trebuie doar să mai găsim finanţarea. Suma estimată pentru consolidarea parţială a imobilului e de 34 de milioane de lei, la care se adaugă amenajarea spaţiilor şi mobilierul. Există un proiect deja depus, pe fonduri europene, dar, dacă nu se va aproba, atunci îl vom declara strategic şi vom încerca să-l realizăm cu bani fie din venituri proprii, fie de la bugetul de stat”, a declarat Cezar Bichescu, prorectorul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi.

Un alt imobil care îşi aşteaptă banii pentru reparaţii e sediul central, din str. Domnească nr. 47, care va intra în modernizare din 2019. Aici suma estimată a fi cheltuită va fi până într-un milion de lei şi este alocată de la Ministerul Educaţiei. Lucrările vor include: refacerea instalaţiei electrice, igienizare, zugrăvit şi schimbat balustradele. O altă clădire vizată de un proiect european este corpul W, situat vizavi de Mecanică, lângă Poliţia Rutieră, ce a adăpostit odată Facultatea de Arte sau Clubul Sportiv. “Aici vom restaura faţada, dar vom schimba totul în interior. Imobilul îşi va păstra destinaţia, de spaţiu de învăţământ. Cheltuielile orientative se apropie de 20 de milioane de lei,” a explicat Cezar Bichescu.

Şi studenţii sunt luaţi în calcul la noile investiţii: după finalizarea Căminului A, în această toamnă se va demola Cantina 1 din Campusul Al. I Cuza. Pe locul ei, în 2019 va începe construcţia unui cămin studenţesc de la zero, cu o capacitate de 300 de locuri şi cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. “Noi punem la dispoziţie doar terenul şi vom suporta costurile demolării clădirii, restul e treaba celor de la CNI. Ce ştim noi e că se construiesc astfel de cămine în mai multe oraşe universitare şi că proiectul se va finaliza peste doi ani de zile”, a declarat prorectorul de la Dunărea de Jos. Tot pentru studenţi şi nu numai, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi va moderniza stadionul Portu Roşu în următorii doi ani. Reabilitarea va costa trei milioane de euro şi presupune refacerea suprafeţei de joc, un sistem automatizat de irigare a gazonului, tribune şi vestiare noi, ba chiar şi o nocturnă.  

Citit 1540 ori Ultima modificare Luni, 27 August 2018 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.