Deschidem uşa Palatului Şcolilor Comerciale

Deschidem uşa Palatului Şcolilor Comerciale
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Mila 80, în colaborare cu Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, organizează pe 17 februarie, de la 15,00 la 17,00, prima acţiune pe 2019, deschizând pentru public fostul sediul al Facultăţii de Chimie Alimentară, ce adăposteşte, actualmente, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Puţini gălăţeni ştiu că imobilul aflat la intersecţia străzilor Gării cu dr. Carnabel s-a construit pe locul fostului spital al oraşului şi a scris o pagină importantă din istoria educaţiei la Dunărea de Jos. Palatul Şcolilor Comerciale “Alexandru Ioan Cuza” a fost clădit pentru a găzdui o şcoală etalon a oraşului (azi Colegiul Naţional A.I. Cuza), dar a adăpostit, pe rând, o serie de instituţii cu caracter educaţional – Institutul Pedagogic, Facultatea de Chimie Alimentară, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. “Vom vorbi atât despre istoricul construcţiei, cât şi despre elementele arhitecturale care o individualizează în peisajul urban local al Galaţiului. Chiar dacă are alura unui edificiu de învăţământ vechi, palatul se detaşează în plan vizual de celelalte şcoli istorice ale Galaţiului (tip Haret: CNVA, Pedagogic, Şcoala nr. 24 etc.) Sunt evidente inserţiile elementelor neoromâneşti şi dorinţa arhitecţilor de a integra acest monument în linia stilului naţional ajuns acum o sută de ani la deplină maturitate”, a declarat Ciprian Ciocan, iniţiatorul acestui eveniment.

Vizita la Palatul Şcolilor Comerciale “Alexandru Ioan Cuza” reprezintă o acţiune a proiectului "Istoria locului şi locurilor noastre", făcut în colaborare cu Universitatea şi având drept scop conservarea memoriei comunităţii şi conştientizarea valorilor locale.

Mila 80 a organizat, în 2018, tururi ghidate pietonale cu acces general (Memorialul Galaţiului dunărean – Ziua Dunării, Mitologia greacă în peisajul urban gălăţean, Dincolo de şanţ) dar şi vizitele la Colegiul Naţional “Costache Negri”, Casa Armatei şi Palatul Administrativ.

Citit 1704 ori Ultima modificare Luni, 28 Ianuarie 2019 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.