Centrala verde ca niște ochi sclipitori de copil

Centrala verde ca niște ochi sclipitori de copil
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Începând cu luna august 2022, Asociația Bunul Samaritean din Nicorești a demarat proiectul FLORI DE MUCEGAI, un proiect finanțat prin Fondul Damen pentru inovația în educația de mediu, susținut de Șantierul Naval Damen Galați și implementat de Fundația Comunitară Galați.

Principalele obiective ale proiectului au fost construcția unei centrale verzi, și a unei sere comunitare, alături de campanii de ecologizare și ateliere educative pe teme de mediu. Construcția CENTRALEI VERZI a însemnat pregătirea terenului, trasarea diametrului acesteia (6 m), dispunerea straturilor de materie vegetală compostata și rumeguș și a sistemului de țevi, rezultând o construcție cu o înălțime de 3 m), iar la final totul a fost udat cu apă pentru a declanșa procesul de descompunere. La acest moment centrală produce apă caldă și acoperă o parte din necesarul Asociației.

În SERĂ COMUNITARĂ, o parte din beneficiarii proiectului, respectiv copii vulnerabili din comunitate și refugiați ucraineni au plantat în luna noiembrie spanac, salată, ceapă, mărar și pătrunjel, iar în prezent deja culeg roadele; în această săptămâna au continuat cu plantarea de semințe și bulbi de flori pe care își propun să le ofere în dar, în luna lui mărțișor.

Campaniile de ecologizare s-au desfășurat cu voluntarii Asociației Bunul Samaritean, alături de voluntarii de la Asociația Voluntariat pentru Viață din Mărășești, în pădurea Buciumeni și pe malul răului Siret, iar în cadrul celor două campanii au fost colectați peste 150 de saci cu deșeuri (pet-uri, ambalaje, sticle, doze aluminiu, etc). Tot cu sprijinul voluntarilor samariteni s-au desfășurat și atelierele educative „ Mediul înconjurător- casă noastră”, „PĂMÂNT sănătos-OM sănătos” , „APE curate- OM sănătos”, „Colectarea selectivă a deșeurilor” , respectiv „Deșeurile- gunoi sau aur”; astfel, pe lângă informațiile valoroase pe care cei mici le-au dobândit, de Crăciun a fost organizat târgul „ Alege curat” în cadrul căruia au fost scoase la licitație articolele făurite de către copii în cadrul atelierelor, respectiv articole decorative și 2 brazi, obiecte create integral din materiale reciclate.

Proiectul FLORI DE MUCEGAI, un proiect inovativ și unic la nivelul județului Galați se va încheia la sfârșitul lunii ianuarie, însă va rămâne în continuare un instrument de bună practică pentru oricine dorește să transforme deșeul în aur, așa cum au reușit cei de la Asociația Bunul Samaritean să facă prin centrală verde construită!

Dacă doriți să susțineți astfel de proiecte de mediu sau proiectele sociale ale Asociației Bunul Samaritean din Nicorești, o puteți face direcționând 3,5% din impozitul pe profit prin completarea formularul 230 disponibil pe site-ul Asociației și pe rețelele desocializare ale acesteia. (P)

Citit 1474 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 11:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.