Concursul interjudețean „Cristian S. Calude”, ediția a XXIII-a. Peste 700 de elevi s-au întrecut în cunoștințe de matematică
Foto: Ion Cioroiu

Concursul interjudețean „Cristian S. Calude”, ediția a XXIII-a. Peste 700 de elevi s-au întrecut în cunoștințe de matematică
Profesorul Cristian Calude, la CNVA, în octombrie 2023
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În weekend, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, a sunat din nou clopoțelul. Nu a fost unul care vestea recreația, ci anunța începerea unui concurs la finalul căruia elevi, părinți și profesori și-au dat mâna și au cules roadele reușitei copiilor lor. De data aceasta, catedra de matematică a colegiului a organizat, pentru iubitorii acestei discipline, Concursul interjudețean „Cristian S. Calude”, eveniment ajuns la ediția cu numărul XXIII. Dacă, până în pandemie, era un concurs care testa cunoștințele elevilor din clasele IV-XII, acum el se adresează doar elevilor de clasele IV-VIII.

Emoții, concentrare și multe calcule 

„Anul acesta s-au înscris 701 elevi din București, Iași, Buzău, Tulcea, Constanța, Brăila și Galați, din clasele IV-VIII. Am lucrat în colaborare cu întreaga catedră de matematică a CNVA Galați și am reușit să finalizăm și această ediție cu bucurie și cu mândrie pentru rezultatele deosebite pe care le-au obținut elevii noștri”, ne-a spus profesorul Romeo Zamfir, directorul CNVA Galați. Acesta le-a transmis elevilor care au urcat pe scena amfiteatrului un mesaj de felicitare, urându-le mult succes și menționând faptul că vor avea un drum lung  de parcurs de aici înainte până la atingea obiectivului ales de fiecare dintre ei. 

Deși pentru unii dintre candidați drumul până în sala de examen a fost lung pentru că au venit din alte județe, satisfacția participării la un astfel de concurs a fost pe măsură. „Venim de la București. La noi ninge de câteva ore bune. Am avut emoții că nu vom putea ieși din oraș, dar Dumnezeu a ținut cu noi și am ajuns la timp pentru concurs. Avem emoții, dar și elevi foarte bine pregătiți și avem încredere în ei”, ni s-a destăinuit un profesor care a însoțit, la Galați, un grup de elevi. După două ore de calcule și exerciții, elevii de clasele IV-VIII au urcat pe scenă și au intrat în posesia diplomelor pe care era menționat premiul obținut de fiecare. Alături de profesorul Romeo Zamfir, la buna desfășurare a evenimentului „Calude” de la Galați au contribuit profesorii: Veronica Grigore, Mihai Totolici, Radu Tătaru, Florin Antohi, Georgeta Balacea, Laura Constandache, Adrian Diacănu, toți cadre didactice de matematică la CNVA Galați. Lor li s-au adăugat și elevi de la clasele de liceu ale CNVA, care au participat activ la organizarea concursului.

Cristian Calude, un gălățean care a uimit lumea

Cristian S. Calude este matematician și informatician român, care a absolvit Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați și care, în prezent, este profesor la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, fiind și director fondator al Centrului pentru Matematică Discretă și Informatică Teoretică. Profesorul Calude este dedicat formării noilor generații de matematicieni din Galați, unde revine cât de des îi permite agenda încărcată, întâlnindu-se cu elevii și studenții, cel mai recent asemenea eveniment având loc în octombrie 2023. 

Cristian Calude este Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi din anul 2017, propunerea de acordare a titlului aparţinându-i Asociaţiei "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Cristian Calude este, de asemenea, inclus în seria gălățenilor care au uimit lumea.

Citit 5628 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Ianuarie 2024 10:03

5 comentarii

  • postat de Cosmina
    Vineri, 26 Ianuarie 2024 20:37
    104.28.42.***
    Copiii din Galati nu exista daca nu sunt la marele colegiu. De aceea nu au nume!
    0
    0
  • postat de Florentina
    Vineri, 26 Ianuarie 2024 10:54
    194.105.20.***
    Care sunt copii din Galati care au castigat? Nu era normal sa apara si ei?
    0
    0
  • postat de Educația Galați
    Miercuri, 24 Ianuarie 2024 12:11
    89.136.185.***
    Felicitări tuturor profesorilor care au organizat și elevilor care au participat! Drum lung acestui concurs!
    1
    2
  • postat de Dana
    Luni, 22 Ianuarie 2024 20:37
    5.13.219.***
    Îți crește inima de bucurie atunci când singurul elev dintr-o școală din mediul rural, obține Mențiune, la clasa a8-a. Mulțumim pentru oportunitate!
    1
    3
  • postat de magis
    Luni, 22 Ianuarie 2024 11:17
    89.121.200.***
    Cel mai tare concurs de mate din tara!
    4
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.