Implicarea la simulări aduce puncte pentru gradația de merit

Implicarea la simulări aduce puncte pentru gradația de merit
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Participarea cadrelor didactice la simularea examenelor naționale este o activitate pentru care nici profesorii implicați în organizarea simulării și nici cei care au corectat zeci de lucrări nu au fost remunerați.

„Am stat tot weekendul cu ochii în calculator să mă pot încadra în termenul stabilit pentru corectarea lucrărilor de la evaluare, pe timpul meu, pe banii mei și mai ales pe sănătatea mea, fără a primi ceva din partea ministerului. Am văzut acum cum este, la următoarea simulare nu voi mai accepta să fiu trecută pe listă la corectare”, ni s-a destăinuit un cadru didactic de matematică de la o școală din oraș. Profesorii care au fost implicați în corectarea lucrărilor de la simularea celor două examene au fost nevoiți, în acele zile, să fie și la școlile unde predau pentru a-și ține orele, pentru ca la finalul programului să se apuce de corectat. 

Pentru a mai îndulci supărarea cadrelor didactice, ministrul Ligia Deca a emis un proiect de lege prin care a găsit o soluție să încurajeze participarea cadrelor didactice la viitoarele simulări ale examenelor. Documentul se referă la Metodologia și criteriile privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2024. Principalele modificări propuse vizează fișa de evaluare a personalului didactic. Aceasta a suferit unele modificări, în sensul că în conținutul ei  a fost introdusă posibilitatea de a fi valorificată activitatea desfășurată la nivel de școală în cadrul simulărilor examenelor naționale. O altă propunere se referă la mărirea punctajului acordat pentru participarea la implementarea proiectelor, ca activitate neremunerată, a fost introdusă și prevederea conform căreia folosirea de înscrisuri false în componența dosarului pentru obținerea gradației de merit, constatată de instituțiile cu drept de control, ca urmare a unor sesizări, atrage după sine anularea acordării acesteia și recuperarea sumelor încasate până la data la care a fost constatată.

Conform aceleiași metodologii, gradația de merit se acordă personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar și personalului didactic de conducere, de îndrumare și control. Ea este prevăzută de Legea Învățământului preuniversitar nr. 198/2023 cu modificările și completările ulterioare, se acordă prin concurs și reprezintă 25% din salariul de baza deținut, conform legii.

Citit 4409 ori Ultima modificare Vineri, 05 Aprilie 2024 11:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.