Comunicat de Presă: TRANSURB riscă să nu-şi mai poată desfăşura activitatea

(23 voturi)

Relaţia contractuală dintre Primăria Municipiului Galaţi şi societatea Transurb S.A. se desfăşoară în continuare cu dificultate deoarece municipalitatea nu decontează la timp facilităţile acordate categoriilor de persoane beneficiare de reduceri şi gratuităţi stabilite şi aprobate prin Hotărârea Consiliului Local.

În momentul de faţă, acestea sunt în valoare de 2.813.158 de lei pentru luna aprilie a.c. De asemenea, în conformitate cu, contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători, una din obligaţiile municipalităţii era decontarea în termen a compensaţiei aferente lunii martie 2018, în valoare de 124.189 de lei, precum şi a sumelor recunoscute tot prin Hotărâre a Consiliului Local, în urma raportului de audit, privind regularizarea preţului pe kilometru pentru perioada mai 2016 – decembrie 2017, în valoare de 15.120.527 de lei.

La toate aceste valori se adaugă suma de 125.370 de lei, ce reprezintă suma neîncasată pentru lunile martie şi aprilie 2018 privind facilităţile acordate pentru persoanele cu handicap prevăzute în Legea nr.448/2006 ce reglementează protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Din cauza situaţiei financiare prezentate mai sus şi din cauza faptului că acţionarul societăţii Transurb S.A., respectiv Primăria municipiului Galaţi, îşi onorează cu mari întârzieri obligaţiile contractuale, s-a creat un dezechilibru financiar, care conduce la imposibilitatea de a mai presta servicii pentru populaţie în parametri normali.

Precizăm că societatea Transurb S.A a primit, săptămâna aceasta, un ordin de deconectare de la energia electrică din cauza întârzierii la plată a facturilor în valoare de 826.000 de lei, acumulate în perioada februarie-aprilie 2018. De asemenea, notificare de debranşare s-a primit şi de la compania de furnizare a gazelor naturale, unde avem o datorie în valoare de 35.000 de lei. Menţionăm că datoria acumulată la furnizorul de motorină este de 4.000.000 de lei, ţinând cont că transportul public de călători din municipiul Galaţi se realizează cu preponderenţă cu mijloace de transport pe bază de carburanţi (motorină).

Pentru o funcţionare în parametri normali, şi pentru asigurarea unui transport public de persoane eficient şi de calitate, este imperios necesar ca administraţia locală să înţeleagă că nu se poate asigura un serviciu de transport în comun atât timp cât nici măcar facturile emise de principalii furnizori nu pot fi achitate, debitele existente generând penalităţi zilnice care induc totodată cumularea de pierderi financiare zilnice.

Sintetizând, suma care ar trebui virată de municipalitate către societatea noastră se ridică la 18.340.700 de lei, însă atât timp cât nu putem încasa nici măcar sumele lunare, societatea Transurb riscă să nu îşi mai poată desfăşura activitatea de transport public local de călători asumată prin contractul de delegare.

Citit 20698 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2023 12:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.