UPDATE | Finanţare de 44,2 milioane de lei, pentru opt tramvaie. Licitaţie câştigată de Astra Arad
Foto: Facebook | Primăria Municipiului Galați

UPDATE | Finanţare de 44,2 milioane de lei, pentru opt tramvaie. Licitaţie câştigată de Astra Arad
După aproape un an şi jumătate
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

UPDATE | "În a doua jumătate a anului 2021, vom avea ocazia să ne plimbăm dintr-un capăt în celălalt al oraşului cu aceste tramvaie noi. Abia aşteptăm să ne invitaţi", a declarat, vineri, 13 martie 2020, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov. Alături de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, aceasta a semnat contractul de finanţare europeană pentru achiziţionarea a opt tramvaie moderne, pe care ni le va livra Astra Arad.

"După lupte seculare, reuşim să semnăm un contract de finanţare extrem de aşteptat de cetăţenii Galaţiului, şi anume sumele necesare achiziţiei a opt tramvaie noi. Am aşteptat şi ne-am zbătut atât de mult pentru a reuşi ceea ce la un moment dat mulţi credeau că n-o să izbutim", a mărturisit primarul Ionuţ Pucheanu, la conferinţa susţinută live pe Facebook.

"De aproape un an, noi avem finalizată licitaţia pentru aceste tramvaie, procedură câştigată de Astra Vagoane Călători SA. Tramvaiele urmează să ajungă în 16 luni din momentul semnării contractului. Cel mai probabil, săptămâna viitoare vom invita reprezentanţii companiei Astra pentru a semna contractul şi pentru a plasa comanda, pentru că suntem pe repede înainte", a precizat primarul.

Valoarea totală a proiectului semnat se ridică la 53.629.016 lei, din care 44.226.592 de lei reprezintă finanţare nerambursabilă.

Noile tramvaie vor avea o capacitate de 114 pasageri, dintre care minimum 30 de locuri pe scaune, un consum de energie scăzut şi grad înalt de fiabilitate. În plus, vor dispune de podea joasă cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, precum şi de un sistem pentru anunţuri vocale exterioare pentru persoanele cu deficienţe de vedere. De asemenea, mijloacele de transport vor fi dotate cu instalaţie de aer condiţionat, sisteme de numărare a călătorilor, echipamente audio-video, instalaţie pentru sistemul de ticketing, sisteme de informare a călătorilor, atât în interior, cât şi în exterior. Tramvaiele vor fi concepute cu sisteme de siguranţă care să nu permită plecarea din staţii cu uşile deschise, dar şi cu echipament pentru comanda automată a schimbării macazelor. Lungimea tramvaielor va fi de 19 de metri, iar lăţimea va fi de 2,4 metri. Acestea vor avea o durată de serviciu de 30 de ani.

Primăria municipiului Galaţi a mai depus o cerere de finanţare europeană prin intermediul Ministerul Dezvoltării pentru achiziţia a zece tramvaie noi. Valoarea proiectului este de peste 80 de milioane de lei.


Contractul de finanţare pentru opt tramvaie va fi semnat vineri | Aflată de multă vreme sub semnul incertitudinii, finanţarea europeană pentru achiziţia a opt tramvaie noi, construite de Astra Arad, va fi semnată vineri, 13 martie 2020, anunţă Primăria municipiului Galaţi.

"Din 10 decembrie 2018, de când a anunţat că Astra Vagoane Călători a câştigat licitaţia pentru furnizarea a opt tramvaie noi, Primăria Galaţi tot aşteaptă să semneze finanţarea europeană pentru a perfecta contractul şi a plasa o comandă fermă companiei din Arad. Din păcate, acest moment se amână", am tot scris în ziarul „Viaţa liberă”, de-a lungul anului 2019.

La finele anului trecut, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, declara că a fost prelungită perioada de valabilitate a ofertei făcute de operatorul câştigător, Astra Vagoane, licitaţia având clauză suspensivă şi condiţionând semnarea contractului de achiziţie de câştigarea finanţării europene.

Vestea bună este că vineri dimineaţă, 13 martie 2020, va avea loc "conferinţa de semnare a contractului de finanţare europeană privind achiziţia celor opt tramvaie noi", anunţă Biroul de presă al municipalităţii. "În contextul noilor măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, evenimentul va fi transmis pe pagina de Facebook a primarului muncipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi pe pagina de Facebook a Primăriei municipiului Galaţi", se precizează în informarea transmisă de Biroul de presă.

Ar mai trebui spus că, pe baza unui parteneriat încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Galaţiul ar trebui să mai primească alte zece tramvaie, cumpărate tot din fonduri europene. Licitaţia pentru achiziţia acestora a fost, din păcate, anulată anul trecut, de Crăciun, şi, cel puţin deocamdată, nu a fost reluată.

(12 martie 2020)

Citit 7993 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Martie 2020 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.