Țiganii căldărari din Ivești, între tradiție și modernitate. De la căldări şi cazane, la containere

Țiganii căldărari din Ivești, între tradiție și modernitate. De la căldări şi cazane, la containere
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În comuna Ivești, din județul Galați, există un cartier desprins parcă din filme, în care trăiesc 1.200 de familii de țigani. Romii căldărari din județ au păstrat și astăzi o parte dintre tradițiile comunității, transmise din generație în generație și din tată în fiu. Însă cei mai mulți dintre ei s-au adaptat traiului modern, pirandele au permis de conducere și mașini personale, iar copiii învață în școlile românești laolaltă cu copiii români. Cu toate acestea, întreaga comunitate ascultă de șeful lor, bulibașa Ferdinand Stănescu.

"Noi mediem conflictele minore ale comunității noastre, pe cele penale le judecă legea" 

Una dintre locuințele cele mai somptuoase din zonă este cea în care locuiesc Ferdinand și soția lui, Gina, țigani căldărari sosiți pe meleaguri gălățene cu zeci de ani în urmă. Acesta se laudă cu cei trei copii ai săi, care acum sunt căsătoriți, fiecare cu familia lui, fiecare la palatul lui. „Am rămas în casă eu și soția. Copiii au plecat la caselor lor. Mai vin nepoții în timpul zilei, uneori, și mai animă viața în gospodărie. Eu țin ordinea în comunitate, printre oamenii mei. De obicei intervin în conflictele minore, încerc să îi fac să se împace, însă atunci când fac prostii mari, care nu mai pot fi reglementate de legea noastră, intervine legea penală. Și ei (țiganii) răspund penal conform legilor statului”, ne-a povestit Ferdinand Stănescu.

Întrebat care este ocupația de bază a țiganilor căldărari care formează comunitatea din Ivești, șeful clanului ne-a explicat că aceștia fac containere, la marginea drumului, pe care apoi le vând în toată țara, acolo unde au comenzi, în special la Sibiu. Este o activitate care îi ține ocupați și care îi ajută să câștige banii pentru traiul zilnic. Gina, „prima doamnă” a comunității, își ajută soțul la bunul mers al treburilor. Femeia ne-a povestit că se ocupă de casă, de nepoți, dar și că își urmează soțul acolo unde nevoile comunității de romi o cer. „Am fost plecați la Sinaia, unde soțul meu a avut o întrunire cu cei mai mari lideri ai clanului nostru de țigani căldărari. Am stat trei zile acolo. Acum ne pregătim de Sărbătorile de Crăciun. Urmăm tradițiile, facem mese în curte și mergem în vizită pe la toate neamurile”, ne-a povestit Gina. Aceasta ne-a spus că a fost nevoită să facă școala de șoferi, sătulă fiind să aștepte ca soțul sau fiul ei să își facă timp și pentru ea să o ducă pe unde avea nevoie. Mai mult, ea susține că a făcut și școală în limba română (prin programul A Doua Șansă). Deși scumpă la vorbă, Gina Stănescu ne-a împărtășit câteva din tainele comunității ei de care se ocupă prin prisma rolului pe care îl are, cel de soție a bulibașei. Femeia ne-a spus că susține copiii de romi să meargă la școală. „Copiii noștri vorbesc și limba romani și cea românească, pentru că fac școală în limba română. Însă românii și-au luat copiii de la școala unde învață ai noștri, pe motiv că nu le convine să învețe în clase comune”, ne-a povestit Gina Stănescu.

Au vândut casele romilor

Referitor la cartierul de romi din Ivești, familia Stănescu ne-a spus că acesta a apărut destul de repede, după ce prima familie de români și-a vândut locuința unor țigani căldărari înstăriți. „Apoi încă un român a vândut, pentru că nu îi plăcea să fie vecin cu țiganii și tot așa, până când ne-am adunat toți aici și am făcut cartierul nostru”, a adăugat Ferdinand Stănescu.

Astăzi, țiganii din Ivești mai păstrează, din vechi, porturile tradiționale și limba. Pentru că nu au o sursă de venit, căldărarii s-au apucat de propriile afaceri, unele legale, altele supuse doar legilor comunității. De la căldări şi cazane, atenţia romilor care lucrează fierul s-a mutat la ceea ce se cere acum pe piaţă. Pe trotuar, în fața porților palatelor, tronează câte un container, la care lucrează zi lumină, cu mic, cu mare, pentru că trebuie finalizat destul de repede. Cetățenii din comună sunt circumspecți în ceea ce îi privește, spunându-ne să avem grijă, pentru că unii dintre ei încearcă să își păcălească clienții.             

Citit 5552 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2023 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.