Dosarul „Tabla de la Liberty”, întors la DNA de Înalta Curte

Dosarul „Tabla de la Liberty”, întors la DNA de Înalta Curte
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus restituirea la DNA a dosarului în care preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, la data faptelor ministru al Mediului, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi instigare la delapidare, după ce ar fi primit de la fostul director general al Combinatului Siderurgic Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, mai multe produse din tablă, relatează Agerpres. În dosar apare ca inculpat și Mirela Gătin, fost șef al Departamentului juridic al Combinatului gălățean.

Magistratul de la instanța supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA, în privinţa descrierii faptelor şi a încadrării juridice cu referire la: infracţiunea de luare de mită, reţinută în sarcina lui Costel Alexe, în sensul de a se indica în concret actul în legătură cu îndeplinirea căruia ar fi existat presupusa pretindere de foloase; participaţia penală sub forma instigării la infracţiunea de delapidare reţinută în sarcina lui Costel Alexe, în sensul descrierii acţiunii de determinare a autorului la comiterea faptei, dar şi a persoanelor presupus instigate, respectiv, reprezentanţii SC Liberty Galaţi SA. De asemenea, judecătorul a constatat nereguli şi în legătură cu actele care descriu infracţiunile săvârşite de alţi trei inculpaţi din dosar: Gătin Mirela, Fătu Nicoleta, Grecu Ioan Bogdan.

Conform sursei citate, DNA are termen de 5 zile pentru remedierea rechizitoriului şi să anunţe dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei, însă decizia nu este definitivă.

Așa cum ați putut citi la vremea respectivă în „Viața liberă”, Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2022, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, alături de fostul director general Bogdan Grecu, acuzat de dare de mită, delapidare şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Conform DNA, pe 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la directorul Combinatului Siderurgic mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă), în schimbul alocării, cu titlu gratuit, către Liberty Galaţi, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi al monitorizării măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv, spun anchetatorii, era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.

"Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrate de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor care ar fi fost primite ca mită se ridică la suma de 99.956 de lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului", menţionează DNA. Ulterior, arată procurorii, pentru a crea o aparenţă de legalitate scoaterii din gestiune şi remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeaşi cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociaţie controlată de ceilalţi trei inculpaţi. "În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-şi crea un «alibi juridic» necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleaşi trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile etc.)", precizează DNA.

Citit 3204 ori Ultima modificare Marți, 21 Martie 2023 09:27

3 comentarii

  • postat de florin
    Vineri, 17 Martie 2023 10:51
    86.124.201.***
    Incepe dansul!Procurorii se fac ca intocmesc dosarele!Judecatorii trimit inapoi pentru nu stiu ce hiba!Dupa care isi dau seama judecatorii ca nu aveau competenta sa judece!Dupa care .........!Si asa se ajunge la prescriptie!Coruptia ucide nui asa?
    0
    1
  • postat de Diana
    Vineri, 17 Martie 2023 08:59
    95.76.59.***
    Un distins avocat (fost procuror inclusiv in PG) a comentat decizia foarte sugestiv "asa se intampla cand magistratul nu stie sau nu vrea sa citeasca. Pentru ca poate fara teama de a da socoteala..."
    0
    2
  • postat de lopyter
    Vineri, 17 Martie 2023 08:11
    82.76.59.***
    La plimbarea dosarelor cu anii, justitia este experta, plimbatile pana la prescriptie….oare mai convingeti pe cineva de cat de impartiali sunteti????
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.