Liber după dublu omor din culpă

Liber după dublu omor din culpă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* A omorât doi oameni, a fugit de la locul accidentului şi acum, se pare, e plecat în străinătate * Doi ani şi nouă luni cu suspendare pentru dublu omor din culpă * „Nu vrem bani, vrem ca vinovatul să facă închisoare”, spun rudele *

Pe 2 mai anul acesta, un cumplit accident rutier sfâşia o familie din Tuluceşti, comuna Frumuşiţa: ucişi de un şofer prea grăbit ca să oprească şi să le acorde primul ajutor, soţii Sterică şi Cornelia Caloianu fuseseră izbiţi în plin de o maşină şi azvârliţi în şanţul de pe marginea drumului.

Cei doi se întorceau acasă seara, după o vizită la cumetrii lor. Au fost găsiţi a doua zi dimineaţă, zăcând într-o baltă de sânge, fără ca nimeni să fi anunţat Poliţia sau Ambulanţa.

Timp de aproape 24 de ore, poliţiştii rutieri gălăţeni au întors judeţul în căutarea şoferului ucigaş şi fugar. Vinovatul a fost găsit a doua zi, imediat după ce un copil de 16 ani afla că este orfan nu de un părinte, ci de amândoi.

Unde e Dreptatea?

Plânse şi neconsolate, Daniela Marchidan şi Tasica Gurzia, surorile lui Sterică Caloianu au venit la „Viaţa liberă” căutând dreptate pentru fratele lor, pentru soţia acestuia, dar mai ales pentru copilul de 16 ani rămas orfan după ce un şofer i-a ucis ambii părinţi şi i-a lăsat să moară în şanţul de pe marginea drumului.

După 6 luni, decizia Judecătoriei le-a revoltat peste măsură pe Daniela şi Tasica: ucigaşul de 31 de ani al fratelui lor rămâne liber, decizia de 2 ani şi 9 luni fiind cu suspendare. Mai mult – vinovatul pare să îşi fi făcut deja bagajele şi să fi părăsit România.

„Şoferul a fost şi băut!”

Iată ce spun surorile: „Costel Agache i-a accidentat mortal pe soţii Calonianu, pe 2 mai 2010, la ora 22,30, la ieşirea din Tuluceşti spre Tătarca. Agachi a fost cercetat pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de Poliţie”.

„Nu suntem mulţumite de soluţia dată pe 19 octombrie, adică doi ani şi nouă luni cu suspendare. În plus, Costel Agache a şi plecat din ţară. Inculpatul şi rudele lui spun că au cheltuit un miliard de lei vechi, ei ştiind deja pedeapsa încă de la al doilea termen de judecată”.

„Cel care a fost martor la momentul producerii accidentului, Nelu Sumurdu nu a fost declarat complice, cu toate că legea ar fi trebuit să îl bage la tăinuire, pentru că ştia tot şi şi-a schimbat declaraţia în faţa judecătorului, ceea ce se poate dovedi din dosar”.

„Suntem nemulţumite de cum a decurs procesul, şi cerem refacerea expertizei şi probe că şoferul a fost băut, ceea ce nu ni s-a aprobat. Suntem total dezamăgiţi de decizia pe care a luat-o judecătorul, atât noi, rudele, cât şi copilul în vârstă de 16 ani, el rămânând fără părinţi tocmai atunci când avea cea mai mare nevoie de ei”.

Pentru ucidere din culpă - 3 ani cu suspendare

Costel Agache a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru omor din culpă şi părăsirea locului accidentului. Procurorii au cerut arestarea lui, lucru care s-a şi întâmplat.

După judecarea dosarului, Costel Agache a primit o pedeapsă de doi ani închisoare pentru că a părăsit locul accidentului şi o altă pedeapsă de doi ani şi nouă luni închisoare pentru ucidere din culpă. Judecătorii au contopit cele două pedepse şi au decis ca bărbatului să i se aplice pedeapsa contopită de 3 ani cu suspendare pentru ambele infracţiuni.

Reacţia Procuraturii

Sentinţa Judecătoriei nu a fost primită bine nici de procurori, nici de rudele celor două persoane decedate în accident.

„Noi am declarat deja apel pentru netemeinicie şi nelegalitate. Adică nu suntem mulţumiţi nici de faptul că pedeapsa este cu suspendare, nici de durata pedepsei. Pedeapsa care i s-a aplicat nu se încadrează în limitele prevăzute de lege”.

„Legea prevede o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 7 ani pentru părăsirea locului accidentului şi o pedeapsă încadrată între 2 şi 7 ani pentru ucidere din culpă. Legea spune că dacă sunt ucise din culpă două persoane trebuie aplicat la pedeapsă şi un spor de 3 ani, care nu s-a pus în calcul pentru Costel Agache”, ne-a explicat Ionel Gâlcă, purtătorul de cuvânt de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Apel

Surse din Tribunalul Galaţi ne-au confirmat şi apelul făcut de rudele celor două persoane decedate în accident. „Noi am cerut arestul pentru că aveam suficiente probe pentru asta. Sperăm să fie admis apelul la Tribunal”, a conchis Ionel Gâlcă.

Rămâne de văzut ce vor decide judecătorii de la Tribunalul Galaţi în acest dosar.

Despăgubiri de la asigurări

Instanţa de judecată a decis ca firma S.C. Asigurarea-Reasigurare ASTRA S.A. Bucureşti (în baza poliţei de asigurare) să plătească  despăgubiri materiale de 9.000 lei către partea vătămată/civilă Caloianu Constantina şi despăgubiri morale astfel:

-    500.000 lei către Caloianu George, reprezentat prin curator Marchidan Daniela;

-    50.000 lei către Caloianu Constantina;

-    50.000 lei către Toderaşc Despina;

-    25.000 lei către Marchidan Daniela;

-    25.000 lei către Gurza Tasica;

-    25.000 lei către Toderaşc Ruxandra;

-    25.000 lei către Toderaşc Gheorghe.

Evident, aceste sume nu pot compensa în niciun fel pierderile suferite de toţi cei menţionaţi mai sus.

Orfan la 16 ani

Ca să rămânem imparţiali vă întrebăm pe dumneavoastră – este potrivită pedeapsa dată pentru dublul omor de la Tuluceşti? În cazul în care nouă ne-ar fi omorâţi părinţii şi lăsaţi să moară în şanţ, la margine de drum, am fi mulţumiţi cu o recompensă bănească?

Aşteptăm cu interes răspunsurile dumneavoastră, iar între timp nu uitaţi: un copil de 16 ani are de 6 luni răspunsul. Trei ani cu suspendare. Dar când strigă „Mamă!” şi „Tată!”, nu se aude decât tăcere.

Explicaţii foto:

1 - Sfâşiată de durere, mama lui Sterică Caloianu îşi jeleşte băiatul la câteva ore de la cumplitul accident de pe 2 mai. Ucigaşul nu era încă de găsit

2 - Locul în care şi-au dat ultima suflare soţii Caloianu

3 - Soţii Caloianu, în vremuri de linişte şi bucurie

Citit 3416 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.