(VIDEO) Sistemul STEP HEAR, destinat nevăzătorilor, implementat de Oficiul Județean de Poștă Galați

(VIDEO) Sistemul STEP HEAR, destinat nevăzătorilor, implementat de Oficiul Județean de Poștă Galați
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Compania Națională Poșta Română a inaugurat, vineri, în 46 de oficii poștale din toate județele și din București, sistemul STEP HEAR, care îi ajută pe nevăzători și persoanele cu deficiențe de vedere să aibă acces la serviciile poștale. Evenimentul a constat într-o extindere la nivel național a proiectului-pilot al sistemului STEP HEAR, inițiat anul trecut la Oficiul Poștal Nr. 39 din București, cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor din România. Cele 46 de inaugurări simultane de vineri au avut loc în toate reședințele de județ și în alte cinci oficii poștale din Capitală.

În Galați, sistemul STEP HEAR este disponibil, deocamdată, numai la Oficiul Poștal nr. 1 din str. General Iacob Lahovary nr. 6. Prin intermediul său, o persoană cu deficiențe de vedere primește indicații audio, pentru orientare, cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon. Aplicația se activează automat, atunci când sistemul este disponibil la mai puțin de 15 metri distanță, după cum ne-a explicat Andrei Teodor Negoiță, cel care ne-a ghidat pe traseul urmat de un nevăzător, de la intrarea în oficiul poștal și până când a fost condus, de o persoană însoțitoare din cadrul Poștei, la ghișeu.

Aplicația poate detecta, de asemenea, toate sistemele disponibile pe o rază de 100 de kilometri. „În acest moment, telefonul îmi arată că sunt cinci sisteme disponibile pe această rază, deci în toate reședințele de județ din jurul Galațiului în care este funcțională începând de astăzi”, ne-a spus Andrei Teodor Negoiță.

„Acest proiect este necesar pentru accesibilizarea mediului fizic și informațional de care nevăzătorii au mare nevoie. Sistemul implementat la Oficiul Poștal nr. 1 Galați este benefic pentru nevăzători, pentru că le ușurează deplasarea și accesul la serviciile poștale de care au mare nevoie. Sunt și lucruri care pot fi îmbunătățite, dar ele vor fi corectate probabil pe parcurs. Este primul proiect de acest fel din Galați, ne-am dori ca el să fie implementat și în alte unități administrativ-teritoriale. Ne-am dori foarte mult să se implementeze pe mijloacele de transport în comun, acolo unde nevăzătorii au foarte mare nevoie de el”, ne-a spus Vasilică Ilieș, președintele Asociației Nevăzătorilor din România, filiala județeană Galați.

Conform acestuia, filiala gălățeană a asociației are aproximativ 450 de membri.

Gazdele evenimentului de vineri din Galați au fost Carmen Patea, directorul Oficiului Județean de Poștă și Curierat Galați, și Anișoara Neculai, dirigintele Oficiului Poștal Galați 1.

„Ne bucurăm că s-a implementat acest sistem, în premieră pentru Galați. Sperăm să le fie util nevăzătorilor și să fie implementat și în alte oficii poștale”, ne-a spus Carmen Patea.

Citit 1327 ori Ultima modificare Vineri, 16 Februarie 2024 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.