Conferinţă aniversară InfoDBlaS

Conferinţă aniversară InfoDBlaS
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape 80 de invitaţi din România, Germania, Austria, Lituania şi nu numai participă, timp de două zile, la conferinţa aniversară InfoDBlaS’09, găzduită de ICEPRONAV Galaţi. Este cea de-a zecea ediţie a conferinţei internaţionale Informatics in Danube and Black Sea Area (InfoDBlaS), care a fost iniţiată, în 1999, de oraşul Galaţi, în cadrul Clubului Internaţional al Mării Negre.

Clubul Internaţional al Mării Negre nu este numai al ţărilor respective, ci al oraşelor-port de la Marea Neagră şi al oraşelor care, istoriceşte vorbind, au fost legate într-un fel sau altul de Marea Neagră. Aşa se explică existenţa în acest club a porturilor greceşti de la Marea Egee (Salonic, Pireu, Kavala) sau a porturilor de la Adriatica (Trieste etc.), care sunt membri foarte activi, ne-a explicat Gelu Kahu, preşedintele InfoDBlaS.

„Scopul InfoDBlaS este acela de a trezi interesul, de a promova cultura informatică. Pentru că aici lucrurile se schimbă foarte repede. Chiar reuniunea noastră de astăzi (ieri - N.R.) are numai noutăţi. Printre ele – informatica pentru mediu; problematica aceasta a mediului, de o importanţă covârşitoare pentru omenire, este acum abordată foarte profund pe informatică şi avem aici musafiri de la Viena, care au făcut un asemenea sistem de evaluare a stării de mediu şi de stabilire a măsurilor necesare”.

„Toate conferinţele noastre din aceşti zece ani au avut urmări. Şi probabil că întâlnirea de la Galaţi va fi urmată de instalarea, pentru prima dată în România, a acestui soft denumit GaBi (acronim care înseamnă Ganzheitliche Bilanzierung, deci bilanţare globală a stării de mediu). Vreau să mai menţionez şi o chestiune legată de Dunăre, pentru că este evident că Galaţiul mai are multe de făcut ca să folosească prezenţa pe malurile Dunării. Am adus aici informatica pentru navigaţie; există o companie din Viena care oferă fiecărei nave de pe Dunăre date privind starea şenalului navigabil (unde sunt dificultăţi, avertizări asupra pericolelor etc.)”, ne-a declarat Gelu Kahu.

Citit 892 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.