UPDATE/ GREVĂ MAXI-TAXI LA GALAŢI. Operatorii privaţi protestează în faţa Primăriei

UPDATE/ GREVĂ MAXI-TAXI LA GALAŢI. Operatorii privaţi protestează în faţa Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE, ora 13,00/ Potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria Galaţi, viceprimarii municipiului Galaţi, Radu Cosca şi Florin Popa, s-au întâlnit luni cu o delegaţie a transportatorilor privaţi de persoane, în urma protestului spontan declanşat de aceştia.

Reprezentanţii transportatorilor locali au expus celor doi viceprimari solicitările pe care le au privind activitatea pe care o desfăşoară, cea mai importantă fiind prelungirea licenţelor de transport pentru o perioadă determinată de timp, licenţe care expiră în luna mai 2015.

„Viceprimarii Radu Cosca şi Florin Popa le-au transmis reprezentanţilor transportatorilor privaţi că o decizie în acest sens nu poate fi luată decât de Consiliul Local Galaţi şi că vor prezenta aleşilor locali solicitările lor. Consiliul Local Galaţi se întruneşte în şedinţă pe comisii marţi, 28 aprilie, şi în plen joi, 30 aprilie.

Pentru a suplini lipsa transportatorilor privaţi de pe trasee, Primăria municipiului Galaţi a solicitat societăţii Transurb să suplimenteze numărul de mijloace de transport în comun pe cele mai aglomerate rute din oraş”, ne-a comunicat Primăria.


UPDATE, ora 12,00/ Peste o sută de persoane, în majoritate şoferi de maxi-taxi, alături de care se află angajatorii lor, cei opt operatori privaţi din transportul public local de persoane, s-au adunat la Primărie. Ei spun că este un protest spontan pentru că mai sunt doar câteva zile până când le expiră contractelor, iar din partea municipalităţii nu au primit niciun răspuns legat de viitorul lor. Mai mult, spun că se simt păcăliţi. În cele două întâlniri pe care le-au avut până acum, operatorii privaţi, cu primarul Marius Stan li s-au dat  speranţe că îşi vor mai putea continua activitatea încă doi ani. Dar articolul pe care l-au citit în ziarul „Viaţa liberă”, din care au aflat că nu există căi legale pentru prelungirea contractelor lor i-a pus pe jar.

„Toţi cei care ne-am adunat aici nu dorim decât să muncim şi nu înţelegem de ce nu suntem lăsaţi! Să hotărască gălăţenii dacă vor sau nu maxi-taxi pe stradă. Am un copil de crescut şi nu vreau să cerceşec, vreau să muncesc! Am făcut, ca femeie 11 ani de maxi-taxi, am muncit pe brânci!”, ne-a declarat Mariana Profir, una dintre protestatare.

Operatorii de transport spun că nu vor pleca din Primărie până când autorităţile nu vor sta de vorbă cu ei şi nu le vor comunica o decizie privind soarta lor şi a celor peste 500 de angajaţi din transportul local cu maxi-taxi.


UPDATE, ora 10,15/ Societatea publică de transport local de persoane, Transurb, a suplimentat numărul de autobuze şi tramvaie încă de la ora 6,30. Potrivit directorului general Genica Totolici, în prezent, pe străzile oraşului circulă cu 31 de mijloace de transport mai multe decât în mod obişnuit, conform graficului stabilit de autorităţi. Astfel, spune Genica Totolici, pe traseul 102 au fost introduse opt autobuze în plus, pe traseul 105 – trei, pe ruta 104 – încă două, iar traseul 39 a fost suplimentat cu şase tramvaie. Pe restul traseelor circulă câte unul sau două autobuze în plus. „Noi putem să menţinem această suplimentare, dar nu ştim pentru ce perioadă, autorităţile trebuie să hotărască. Aveam planificat să ieşim cu 94 de mijloace de transport din 9 mai, când începe contractul nostru de gestiune delegată pentru reţeaua de trasee a municipiului Galaţi”, ne-a declarat managerul Transurb.


Operatorii privaţi din transportul local de persoane din municipiul Galaţi au refuzat luni să mai scoată pe trasee cele 180 de microbuze. Motivul? Situaţia incertă în care se află după ce au aflat din ziarul „Viaţa liberă” declaraţiile lui Radu Cosca, viceprimarului PC, că legal, contractele lor de concesiune a traseelor nu mai pot fi prelungite, aşa cum îşi doreau şi cum li se promisese. „Nu este o grevă propriu-zisă, pur şi simplu oamenii nu au mai vrut să iasă pe trasee. Nu mai ieşim până când nu primim un răspuns clar din partea Primăriei: da, sau ba! Până acum nu am primit decât promisiuni că se va rezolva, dar nimic concret. Sunt nişte proceduri pe care trebuie să le respectăm în privinţa salariaţilor. Dacă nu vom mai avea activitate din luna mai va trebui să facem concedieri colective, ori asemenea măsuri trebuie anunţate la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu 45 de zile înainte. Nu ne putem juca, e vorba de oameni aici”, ne-a declarat unul dintre cei opt operatori privaţi, Teodoru Dobriţoiu.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 29218 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.