”Delicii turceşti” - desertul suprem

”Delicii turceşti” - desertul suprem
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

Dacă turcii nu ar fi construit imperii prin lupte câştigate pe câmpul de bătălie, deserturile orientale ar fi făcut prizonier - cu mult mai multă uşurinţă - un întreg mapamond. Rupte din vise parfumate, deliciile turceşti rămân, peste secole, împărătesele desertului. Însiropate în arome delicate, baclavalele şi sarailiile, halvaua şi zecile de specialităţi de rahat turcesc, sukuk-ul şi fructele uscate te ţin captiv gustului suprem al dulcelui. Cine a gustat o dată, măcar o singură dată, o baclava adevărată, cu siguranţă că se va reîntoarce la ea. E ca o Fontana di Trevi orientală, o fântână a gustului în care nu arunci un bănuţ, ci te afunzi în ea cu voluptatea întâlnirii, iar şi iar, cu desertul suprem.

Poate vă întrebaţi dacă, şi unde, există această fântână a gustului perfect... Există, şi e chiar în Galaţi, pe strada Regiment 11 Siret, peste drum de „Pui la Jar”. „Delicii turceşti” este la un parter de bloc, dar e de ajuns să-i treci pragul ca să te simţi ca într-un palat al deserturilor. Baclavaua - da, ACEA baclava - este făcută de un bucătar turc într-un laborator din Bucureşti şi e adusă aici special pentru gălăţeni. Iar toate celelalte vin direct de pe malul Bosforului, toate cu arome de poveste. Printre specialităţile de rahat, fisticul este... sultanul, combinat cu bobiţe de ciocolată, cu petale de trandafiri sau cu kataif (un soi de tăieţei turceşti). Dar şi alte combinaţii sună (şi au gust) delicios: spumă de vanilie cu cremă de căpşuni şi migdale, banane cu ciocolată şi fistic, ori căpşune cu ciocolată şi fistic. Halvaua este cu fistic, cacao, vanilie sau nucă, dar şi rulou de susan şi ciocolată la interior, ori de fistic cu ciocolată. Sugiucul (sukuk, ca să fim mai exacţi) este un desert preparat încă din epoca medievală. La „Delicii turceşti”, el este cu caramel din strugure alb sau negru cu nucă la interior, cu rodie şi mentă sau cu agude şi nucă. Urmează apoi fructele uscate: mango, ghimbir, ananas, pepene galben, papaya, caise, merişor, fistic, goji, caju, mix fitness, alune şi chips picant. Pismaniye, un desert similar cu vata de zahăr, are gust de rodie, vanilie, cacao, ciocolată, fistic sau – ei bine, da - bubble-gum. În final, să nu uităm ceaiul negru şi nici cafeaua Mehmet Efendi ori Turk Kahvesi, inconfundabila cafea turcească plimbată cu răbdare prin nisipul fierbinte şi al cărei gust e de neuitat.

Vă este deja poftă? La „Delicii turceşti” este deschis toată săptămâna, de la 10 dimineaţa la 8 seara de luni până vineri, sâmbăta de la 10,00 la 17,00 şi duminica de la 10,00 la 14,00. Se pot face şi comenzi mai mari, dar cu două zile înainte, la numărul de telefon 0755 879 283.

Imaginaţie şi estetică, savoare şi neîncetată surpriză - senzaţia întâlnirii cu deliciile orientale rămâne îngheţată în timp, ca pojghiţa de zahăr cucerită doar de valul de sirop şi mirodenii cu gust de o mie şi una de nopţi.

(P)

Citit 21519 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2017 11:53