O carieră în slujba oamenilor

O carieră în slujba oamenilor
Mariana Ştefan
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Nici mai mult, nici mai puțin de 36 de ani în poșta gălățeană, aceasta este performanța doamnei Mariana Ștefan, proaspăt ieșită la pensie în acte, dar niciodată în suflet. Factor poștal, oficiantă, casieră și nu în ultimul rând omul de bază, după cum o descriu cu drag foștii colegi de breaslă, sunt doar câteva dintre atribuțiile femeii care s-a dedicat carierei la poştă timp de 36 de ani.

Cum a început totul

Doamna Mariana Ștefan ne relatează zâmbind nostalgic că dorința de a munci în poștă a început încă din frageda copilărie. "Vedeam mereu poștașul, pe nenea Vlad, un bărbat prezentabil, pe care tatăl meu îl stima enorm, deoarece fuseseră împreună plecați în război, iar eu îl priveam cu admirație". Anii au trecut, iar copila a devenit femeie, o femeie ambițioasă și perfecționistă, care îşi dorea să lucreze la poștă. În 1984, a găsit cu greu un post de factor poștal, însă, odată obținut, a reușit să facă poșta să depindă de ea, astfel avansarea apărând natural.

Munca, o prioritate

Dedicată meseriei sale, doamna Ștefan ne povestește că munca a fost pe primul loc în viața sa și că trebuie sa fii făcut pentru a lucra în acest domeniu: "Eu am făcut poștă cu sufletul". Viața personală și cea de familie au fost de multe ori puse pe al doilea loc în priorități, doamna Ştefan stând uneori peste program sau chiar muncind și acasă: "Eu am avut o căsnicie cu poșta". Rețeta succesului, după cum ne dezvăluie doamna Mariana Ștefan, este să îți iubești meseria și să relaționezi frumos cu omul din fața ta: "Când intri pe ușa poștei, problemele de acasă trebuie să dispară, niciodată nu mi-am vărsat furia pe oameni".

Cu bune, cu rele, anii au trecut 

Când vine vorba despre amintiri, doamna Mariana Ștefan are o listă lungă despre care vorbește cu drag. Cea mai frumoasă amintire din cei 36 de ani ne mărturisește că a fost momentul în care s-a mutat la Depozitul Oficial de Timbre, ca gestionar, simțind acel loc ca pe "împărăția" sa. În schimb, cea mai neplăcută amintire, despre care acum povestește amuzată, a fost cea în care, în doar jumătate de oră, doi directori au amenințat-o că or să o concedieze, ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.

Colegele, în frunte cu doamna director al Oficiului Județean de Poștă, Anişoara Neculai, o descriu pe doamna Mariana Ştefan ca fiind ambiţioasă, energică şi perfecţionistă. Se simte din cum vorbesc despre dumneaei că sunt un colectiv unit de iubirea pentru meserie şi respectul reciproc, bazele colaborării frumoase pe care au avut-o în anii ce au trecut.

Citit 10907 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.