Cumpărăturile din Piața Basarabiei, controlate de polițiștii locali. Achiziţii doar cu documente fiscale

Cumpărăturile din Piața Basarabiei, controlate de polițiștii locali. Achiziţii doar cu documente fiscale
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Un cititor al "Vieții libere" ne-a reclamat faptul că Poliția Locală l-a împiedicat să cumpere marfa pe care și-o dorea din Piața Calea Basarabiei. În replică, instituția spune că, în respectiva piață de gros, polițiștii locali afirmă că nu au confiscat marfa cumpărată și le recomandă gălățenilor să nu achiziționeze decât produse însoțite de documente fiscale.

"Pentru protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, precum și pentru înlăturarea persoanelor care desfășoară un comerț în afara legii, Poliția Locală Galați derulează periodic acțiuni de control în piețele agroalimentare. Pentru prima dată, polițiștii locali au inițiat o acțiune de control prin care verifică dacă comerciații/ producătorii emit documente fiscale. Referitor la Piața Calea Basarabiei, la intrarea în această zonă de angro, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale le recomandă cumpărătorilor ca la achiziționarea de produse să solicite documente fiscale. Unii comercianți nu emit asemenea documente, de aici și revolta cumpărătorilor care nu pot achiziționa marfa dorită. Polițiștii locali nu confiscă de la persoanele fizice marfă cumpărată din Piața Calea Basarabiei", este răspunsul Poliției Locale, la solicitarea "Vieții libere".

În aceste zile, asemenea acțiuni de control mai au loc în piețele din Micro 17 și Micro 39. Pe lângă verificarea documentelor fiscale emise, polițiștii locali mai au în vedere: verificarea actelor de proveniență a mărfii, verificarea metrologică a cântarelor, dar și purtarea corespunzătoare a măștii de protecție. Controalele în cele trei piețe menționate vor continua până la sfârșitul lunii octombrie, după care Poliția Locală se va "muta" în Piața Centrală și în cea din Micro 19.

Cea mai recentă acțiune de control în piețele gălățene s-a soldat cu confiscarea, de către polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale, a peste 4.800 kg de fructe/legume (struguri, hrean, roșii, vinete etc.), 1.360 de țigarete și trei cântare, bunuri în valoare de peste 11.500 de lei. Au fost verificați 38 de operatori economici și persoane fizice și au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.300 de lei. Au fost date zece amenzi pentru lipsa prețurilor afișate, alături de alte 13 sancțiuni contravenționale, aplicate în baza Legii 12/1990.

Citit 4133 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Noiembrie 2020 00:17

7 comentarii

 • postat de Dogaru Ioan
  Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 08:18
  86.124.201.***
  Piata cu moldoveni aducea un mare echilibru al preturilor in zona noastra. Desfiintarea ei s-a incercat de multe ori de catre primaria Galati. Se pare ca acest virus i-a venit ca o manusa onorabilului nostru primar. Piata de gros in conditiile acesta merge spre desfiintare. Vreau sa-mi cumpar cele necesare pentru iarna si trebuie sa suport preturile excrocilor din pietele galatene. As vedea aici si o lupta intre cele doua partide care joca de 30 de ani alba neagra cu poporul roman. Controlul comerciantilor asupra provenientei marfurilor este una dar cresterea artificiala a preturilor este alta mancare de peste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marko
  Luni, 26 Octombrie 2020 09:34
  5.2.209.***
  Da, sunt o cumparatoare fidela din aceasta pieata, desi cumpar doar pentru gospodaria proprie. Preturile sunt mai mici decat in pIete cu cel putin 50% dar nemultumirile sunt mai multe, Incep prin a va enunta doar doua:
  prima nemultumire ar fi, neafisarea preturilor produselor, pretul facandu-se" dupa om" cum se spune. Esti nevoit la fiecare vanzator sa intrebi cat e pretul, ceea ce nu-i corect. si apoi o mare eveziune fiscala prin neeliberarea unul bon fiscal. Nici nu stiu cum permite econimicul asa ceva, o mare evaziune fiscala.
  5
  16
  Raportează
 • postat de Dani
  Luni, 26 Octombrie 2020 08:47
  5.13.177.***
  Foarte bine
  Controale in toate pietele
  Pe langa confiscari si amenzi cine nu elibereaza bon fiscal si factura sa nu mai fie primit sa vanda
  5
  18
  Raportează
 • postat de Un fost militian
  Luni, 26 Octombrie 2020 08:37
  188.24.214.***
  Lasati omul ce cumpara mai ieftin de la producatori, si verificatii pe precupetii din piete si nu numai., de provenienta marfurilor ce le specula, nu pe cei ce cumpara pentru consumul propriu,faceti ordine in oras nu in piata de gro, cu zecile, unu e suficient.
  3
  21
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Luni, 26 Octombrie 2020 08:04
  89.136.0.***
  Daca este Lege, atunci sa fie aplicata pentru toti! Exista vreo taraba sau comerciant/producator (sau intermediar) in pietele din Galati, ori in targuri, care sa elibereze documente fiscale? Deci ori permanentizati monitorizarea respectarii legii (nu prin actiune singulara), ori mergeti in continuare pe asigurarea protectiei evazionistilor!
  1
  20
  Raportează
 • postat de Ursus
  Luni, 26 Octombrie 2020 07:55
  193.231.148.***
  Si uite asa cumperi cartofi din pietele Galatiului cu cel putin 2 lei/kg, cand de acolo ii luai cu 1 leu/kg. Chestia cu combaterea ilicitului e praf in ochi! Ce, daca eu, persoana fizica, cumpar 100 kg de cartofi, nu pot sa cer factura? De fapt, ar trebui controlat modul in care emit bonuri fiscale/facturi vanzatorii, nu restrictionata vanzarea catre persoanele fizice! Dar, probabil, sunt interese care trebuie protejate. Noi trebuie sa cumparam de la supermarket-uri, daca in piata e prea scump. Si ne mai laudam ca incurajam producatorii locali...
  7
  12
  Raportează
 • postat de Eugen
  Luni, 26 Octombrie 2020 06:28
  86.124.201.***
  E foame mare de bani la buget.
  Au fost trimisi sa faca bani si din piatra seaca.
  7
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.