Verdict oficial, după trei ani de judecată: Un deţinut al Penitenciarului Galaţi a fost omorât în bătaie

Verdict oficial, după trei ani de judecată: Un deţinut al Penitenciarului Galaţi a fost omorât în bătaie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 5 iunie 2010, moartea deţinutului Constantin Sandu era făcută publică de angajaţii Penitenciarului, care anunţau într-un comunicat sec faptul că acesta a decedat ca urmare a unui stop cardiorespirator. Pe 5 iunie 2013, Înalta Curte a păstrat sentinţa magistraţilor din Bacău în dosarul asasinării deţinutului Constantin Sandu. Astfel, după trei ani de judecată, condamnarea de miercuri a pus punct unuia dintre cele mai mari scandaluri în care a fost implicat penitenciarul gălăţean.

După cum se ştie, în vara lui 2010, condamnatul îşi ispăşea pedeapsa în Penitenciarul Galaţi. Potrivit procurorilor gălăţeni care au trimis în judecată 13 angajaţi ai închisorii, Sandu, cunoscut ca având probleme cu alcoolul, intrase în sevraj, iar oamenii în a cărei custodie se afla fie au reacţionat violent, lovindu-l, fie nu au făcut nimic pentru a evita tragicul incident. Niciunul dintre acuzaţi nu a acceptat varianta procurorilor, însă imaginile filmate de camerele de luat vederi aflate pe holul unde Sandu a fost târât de lanţurile de la picioare nu au putut fi tăgăduite.

Trei foşti angajaţi ai Penitenciarului au primit câte opt ani de închisoare, doi - şapte ani, iar pentru complicitate la omor, purtare abuzivă, fals intelectual, un altul a primit patru ani de puşcărie. Restul s-au ales cu condamnări cu suspendare sau cu amenzi penale.

Constantin Sandu a lăsat în urmă un copil, pentru care acum toţi cei găsiţi vinovaţi trebuie să achite 40.000 de euro şi 5.000 de lei, cu titlu de daune morale şi materiale plus o alocaţie lunară de 150 de lei, până ce acesta împlineşte 26 de ani.

De asemenea, au fost anulate toate procesele verbale încheiate la terminarea turelor în care a murit deţinutul, menţiuni medicale legate de starea de sănătate a acestuia, precum şi adresele către judecătorul delegat sau directorul Penitenciarului. Toate aceste acte au stat la baza acuzaţiilor de fals şi uz de fals.

Citit 3456 ori Ultima modificare Joi, 06 Iunie 2013 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.