Din Justiţia gălăţeană: Sărbători în libertate pentru "greii" din dosarele de corupţie

Din Justiţia gălăţeană: Sărbători în libertate pentru "greii" din dosarele de corupţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Printre cei eliberaţi din arest preventiv spre finalul anului se numără fostul deputat Mihail Boldea, omul de afaceri Liviu Jîtea şi fostul prefect Emanoil Bocăneanu


De sărbători, inculpaţi celebrii, care au dat numele dosarelor în care sunt implicaţi, au ajuns acasă, eliberaţi din închisoare după ani, luni sau zile petrecute în arest din cauza acuzaţiilor care le-au fost aduse. Fostul parlamentar, Mihai Boldea, afaceristul de Top 300 Liviu Jîtea, dar şi fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, se numără printre cei care îşi vor petrece sărbătorile de iarnă împreună cu familiile lor.

Boldea a stat după gratii 20 de luni

Inculpat în două dosare grele, dar arestat numai în unul, Mihail Boldea a fost eliberat din Penitenciarul Galaţi pe 23 noiembrie 2013, după un an şi opt luni de arest preventiv. Fostul deputat a fost închis în martie 2012, la cererea procurorilor gălăţeni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Pe atunci, acesta a fost protagonistul unui adevărat scandal mediatic, mai ales că totul se producea din postura lui de deputat, motiv pentru care însuşi preşedintele României, Traian Băsescu, a intervenit la acel moment.

Deputat PDL, Mihail Boldea a fost acuzat că şi-a făcut o grupare organizată împreună cu care ar fi dat un tun imobiliar estimat la un milion de euro ca şi prejudiciu. Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată alături de alţi 18 inculpaţi. Iniţial, în acest dosar au fost arestate mai multe persoane, care au fost puse treptat în libertate. Între timp, Mihail Boldea şi-a dat demisia din Parlament, s-a înscris la doctorat din închisoare, fiind în cele din urmă eliberat.

Procesul se judecă la Curtea de Apel Iaşi, iar magistratul care-l are pe masa de lucru a dispus în mai multe rânduri punerea în libertate a fostului parlamentar. De patru ori, Înalta Curte, acolo unde s-a judecat recursul depus de procurorii DIICOT, a tăiat elanul ieşenilor, păstrând măsura arestului lui Boldea. A cincea oară însă judecătorii bucureşteni au acceptat punctul de vedere al colegilor de la Iaşi şi l-au lăsat în libertate pe fostul politician, obligându-l să nu părăsească ţara şi să nu practice profesia de avocat.

În tot acest timp, Mihail Boldea a ajuns să fie inculpat într-un alt dosar, de data aceasta al procurorilor gălăţeni de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Este vorba de afacerea Aviasan, estimată de cei de la DNA la circa 22 milioane de euro ca şi prejudiciu.

Jîtea, nouă luni la răcoare

Poate nu de notorietatea cazului fostului deputat Boldea, „dosarul Jîtea” a ţinut şi el capul de afiş al presei naţionale. Mircea Liviu Jîtea, de afacerist de Top 300, a stat nouă luni în arest preventiv, timp în care a fost trimis în judecată alături de alţi 18 inculpaţi de procurorii gălăţeni ai DIICOT.

Afaceristul focşănean a fost acuzat că a făcut o grupare organizată împreună cu care a comercializat alcool de contrabandă. Mai exact, procurorii susţin că alcoolul ar fi fost vândut fără achitarea taxelor către stat şi cu amplasarea unor instalaţii neautorizate prin care s-a furat gaz metan în valoare de 2.700.000 de lei, prejudiciul total fiind estimat de cei de la DIICOT la peste 58 de milioane de lei. Alături de Jîtea au mai fost şi alţi arestaţi, care rând pe rând au fost eliberaţi. Jîtea a fost ultimul din lot pus în libertate pe 2 decembrie.

Dosarul "bateria de duş"

Ultimul pe lista eliberaţilor de sărbători este fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, arestat în noiembrie la propunerea DNA. Acesta a stat doar o lună de zile în arest preventiv, fiind pus în libertate pe 14 decembrie. Procurorii gălăţeni ai DNA l-au acuzat printre altele de trafic de influenţă, şantaj şi abuz în serviciu. Deocamdată dosarul său se află în ancheta celor de la DNA, care, se pare că mai au pe ţeavă cel puţin cinci persoane cercetate în afară de Bocăneanu.

Citit 1826 ori Ultima modificare Duminică, 22 Decembrie 2013 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.