DNA: ENEL a umflat FACTURILE/ Clienţii au plătit pentru curent MAI MULT decât trebuia

DNA: ENEL a umflat FACTURILE/ Clienţii au plătit pentru curent MAI MULT decât trebuia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Compania ENEL a umflat facturile de energie electrică a clienţilor săi prin dubla taxare a certificatelor verzi, se arată într-un comunicat de presă al DNA-ului. În urma depistării infracţiunii, procurorii Anticorupţie i-au reţinut pe directorul Enel, Florin Gugu, şi pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu.

Conform adevarul.ro, certificatele verzi, acordate producătorilor de energie din surse regenerabile, sunt suportate de consumatorul final şi sunt incluse în factură. Ponderea costului cu certificatele verzi în totalul facturii este de aproximativ 10%. Numai că, în cazul clienţilor Enel, factura a fost umflată artificial cu aproape 10%. După ce ANRE a sesizat neregulile de la Enel, compania urma să fie sancţionată cu reducerea tarifelor cu un procent de 6%.

Numai că, potrivit DNA, Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE, s-a înţeles cu Florin Gogu, director în cadrul Enel, ca sancţiunea să fie de doar 1,3%. Astfel, din majorarea artificială a facturilor şi aplicând o sancţiune de numai 1,3%, Enel a câştigat oricum 2,5 milioane de euro. În schimbul acestui serviciu, Enel trebuia să acorde anumite contracte unei firme cu care Dumbrăveanu avea legătură, respectiv două contracte cu o valoare de 407.199 de lei către firma ElectroAlfa International, deţinută de omul de afaceri botoşenean Gheorghe Ciubotaru. În continuare, vicepreşedintele ANRE a fost „omul din interior“ al directorului Enel, oferindu-i diverse avantaje economice în dauna statului şi ţinându-l pe acesta la curent cu ce controale urmau să vizeze compania Enel.

Citeste mai mult: adev.ro/n6qsj2

Citit 3170 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iunie 2014 14:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.