INFORMAŢII NOTARIALE/ Convenţia matrimonială

INFORMAŢII NOTARIALE/ Convenţia matrimonială
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Soţii pot alege prin convenţie matrimonială între regimul separaţiei de bunuri şi cel al comunităţii convenţionale. Când soţii nu încheie o convenţie matrimonială, li se aplică de drept regimul comunităţii legale.

Soţii pot alege prin convenţie un singur regim matrimonial şi nu pot deroga de la regulile referitoare la egalitatea dintre ei, autoritatea părintească sau devoluţiunea succesorală legală şi nici de la normele privind regimul matrimonial în general prevăzute de art. 312-328 ale noului Cod Civil.

Când soţilor li se aplică regimul comunităţii legale, ei pot solicita notarului să inventarieze bunurile mobile proprii dobândite anterior încheierii căsătoriei.

Când poate fi încheiată convenţia

Convenţia matrimonială poate fi făcută înainte de încheierea căsătoriei, dar efectele unei asemenea convenţii matrimoniale se produc numai după încheierea căsătoriei sau după încheierea căsătoriei, iar efectele unei asemenea convenţii matrimoniale se produc la data prevăzută de părţi sau, în lipsa unei asemenea date, de la încheierea convenţiei.

Pentru a putea fi opozabilă terţilor (pentru a putea fi cunoscută de orice persoană interesată), convenţia matrimonială se înscrie în Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale. Notarul care a autentificat convenţia matrimonială trimite, din oficiu, un exemplar al convenţiei la serviciul de stare civilă unde a avut loc celebrarea căsătoriei, pentru a se face menţiune pe actul de căsătorie.

În funcţie de natura bunurilor, convenţia matrimonială se va înscrie în cartea funciară, registrul comerţului, precum şi în alte registre de publicitate prevăzute de lege.

Neîndeplinirea formalităţilor de publicitate în privinţa convenţiilor matrimoniale face ca soţii să fie consideraţi de terţii de bună-credinţă ca fiind căsătoriţi sub regimul matrimonial al comunităţii legale.

În cazul căsătoriilor existente la data de 1/10/2011 (data intrării în vigoare a noului cod civil), soţii pot opta pentru schimbarea regimului matrimonial al comunităţii legale cu regimul comunităţii convenţionale sau cu regimul separaţiei de bunuri, dacă a trecut mai mult de un an de la încheierea căsătoriei.

Citeşte şi: Renunţarea la moştenire

Citit 1947 ori Ultima modificare Marți, 06 Ianuarie 2015 20:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.