Se REIA cercetarea judecătorească în dosarul "ALBO"

Se REIA cercetarea judecătorească în dosarul "ALBO"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Strămutat pe ultima sută de metri la Curtea de Apel Iaşi, dosarul "Albo" are marţi, 13 ianuarie, primul termen de judecată. Întreg parcursul cercetării judecătoreşti s-a derulat, din 2011, la instanţele din Bacău. Acolo, cei 20 de inculpaţi au primit de la Tribunalul Bacău condamnări dure. Cei mai afectaţi de soluţia judecătorilor au fost, de departe, fostul şef al DSVSA, Viorel Gheorghiţă, şi afaceristul Dumitru Neculai, patron al grupului de firme "Albo". Aceştia au primit câte şapte ani de detenţie.

Restul inculpaţilor s-au ales fie cu pedepse cu executare, dar modice, fie cu suspendare. Calea de atac s-a judecat la Curtea de Apel Bacău, până pe 10 decembrie, când judecătorii au fost puşi în faţa unei cereri admise, de strămutare a dosarului, la Curtea de Apel Iaşi. Au fost mai multe solicitări înregistrate la Curtea Supremă, dar cea care a fost admisă este a unei inculpate, Roxana Ionela Drăguţ. Chiar dacă judecătorii Curţii Supreme au menţinut toate actele care s-au făcut la Bacău, este de aşteptat ca, la Iaşi, judecătorii să aibă nevoie de timp pentru a parcurge dosarul, care nu este unul uşor.

În noiembrie 2011, DNA Galaţi i-a trimis în judecată pe fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Viorel Gheorghiţă, dar şi pe alţi 19 inculpaţi pentru că primul ar fi protejat o serie de afacerişti, printre care şi pe patronul grupului "Albo". Sub această umbrelă, oamenii de afaceri ar fi băgat pe pieţele din Galaţi carne şi produse din carne, fie expirate, fie cu bacteria E-coli. În vara lui 2011, scandalul a fost unul imens. Gheorghiţă a fost arestat, iar Tribunalul a decis, pentru prima dată în istoria unui dosar penal, închiderea fabricii lui Dumitru. Afaceristul a fost şi el încarcerat, tot prin decizia Tribunalului. Pentru puţin timp, însă, deoarece, judecătorii Curţii au cenzurat hotărârea primei instanţe şi în ceea ce priveşte închiderea fabricii, şi în ceea ce priveşte detenţia lui Dumitru Neculai.

Citit 1432 ori Ultima modificare Luni, 12 Ianuarie 2015 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.