Vârsta potrivită pentru a-i lua copilului primul smartphone

Vârsta potrivită pentru a-i lua copilului primul smartphone
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Părinții care doresc să le ofere un telefon mobil copiilor au nevoie de câteva îndrumări, scrie publicaţia americană Wall Street Journal, într-o analiză preluată de hotnews.ro. Câteva întrebări sunt esențiale: care este vârsta potrivită la care copilul să primească primul telefon mobil? Îi luăm telefon copilului pentru că și-l dorește el sau pentru ca noi să fim permanent conectați cu el? Cum gestionăm presiunea socială venită din partea colegilor care au deja smartphone? Ce fel de telefon ar trebui să-i oferim? Și ce tip de control parental ar trebui folosit?

"Ştim sigur că nu există un moment anume în care trebuie să-i oferim unui copil un smartphone. Știm de asemenea că, până la vârsta de 11 ani, 53 la sută dintre copii au deja propriul smartphone", consideră experţii. "Trecerea în clasa a șasea este o schimbare importantă pentru copii, când ei încep să aibă mai multă independență", sunt de părere specialiştii. Însă nu neapărat vârsta e cel mai important criteriu, ci maturitatea copilului. Părinții ar trebui ca, înainte de a-i oferi un smartphone copilului, să-și pună câteva întrebări: este copilul responsabil, își face temele la timp? Are grijă de lucruri sau mai degrabă are tendința de a le pierde sau deteriora? Poate rezista tentației de a le utiliza în momente în care nu are voie s-o facă (la cursuri, de pildă)? De asemenea, este înțelept să evaluezi dacă există o nevoie legitimă pentru copil de a avea smartphone, cum ar fi posibilitatea de a comunica cu el în timp ce ia un mijloc de transport în comun sau ca să îi reamintești să-și ia medicamentele. Dacă copilul nu vă roagă să-i luați telefon - și singurul motiv pentru care doriți să-l cumpărați este ca să puteți fi permanent în contact cu el - s-ar putea să merite să mai așteptați până când va fi mai mare, spun experții.

Mulți copii încep să ceară un telefon imediat după ce prietenii lor au primit unul. Rugămințile pot veni încă din clasa întâi, dar presiunea crește pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă. Înțelegerea motivației copiilor vă poate ajuta să decideți. Vor un smartphone doar ca să fie ca ceilalți? Dacă nu-l au, vor fi excluși din interacțiunile sociale? Uneori, presiunea poate proveni chiar din partea școlii, unii profesori putând să le ceară descărcarea unor aplicații sau texte de pe net. Justin Ruben, cofondator al unui grup de susținere a familiei, nu e decis dacă să-i ia telefon fiicei sale de 12 ani: "Nu vrea să fie pe TikTok, ci simte că fără el este exclusă din grup. Prietenii ei au toți telefoane și își trimit mesaje între ei", a spus el.

După ce ați decis să îi oferiți copilului un telefon, următoarea întrebare este ce tip de aparat să-i luați. Vă recomandăm să-i oferiți un telefon cu același sistem de operare ca al dumneavoastră. Indiferent dacă este vorba de iOS sau Android, astfel este mai ușor să vă trimiteți mesaje reciproc și să configurați controalele parentale. Puteţi de asemenea să selectați ce aplicații doriți să aibă, să-i aprobați achizițiile și să-i urmăriți locația. Dacă îi cumpărați copilului un smartphone nou, vă recomandăm să luați în considerare şi o carcasă robustă.

A alege telefonul potrivit pentru copil nu este pasul final. Înainte de a porni pentru prima dată smartphone-ul cadou, experții spun că ar trebui să-i vorbiți despre consecințele pe care le va avea de suportat în cazul pierderii sau deteriorării telefonului (sau pentru încălcarea regulilor convenite împreună). Regulile de bază includ când și unde ar trebui să fie utilizat telefonul, unde ar trebui să stea la încărcat noaptea (nu în dormitorul lui), cum să-i trateze pe ceilalți pe rețelele de socializare etc.

Citit 2049 ori Ultima modificare Duminică, 15 Octombrie 2023 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.