Bitcoin, recunoscută oficial și într-o țară africană

Bitcoin, recunoscută oficial și într-o țară africană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După El Salvador, Republica Central Africană este a doua țară din lume care adoptă Bitcoin ca monedă oficială, consolidând rolul criptomonedelor ca posibilă soluție pentru ținerea pe linia de plutire a economiei țărilor sărace, lovite de inflația scăpată de sub control și de corupția generalizată.

Totuși, realitatea de pe teren ar putea să nu se potrivească întocmai cu așteptările factorilor politici care susțin aceste măsuri radicale. Spre exemplu, departe de a fi devenit un instrument de plată universal pentru cetățenii din El Salvador, Bitcoin este în continuare folosit doar de un grup restrâns de companii și de cunoscători, populația generală, foarte slab educată, preferând plățile cash în moneda națională. Iar atunci când populația generală ajunge, de voie sau de nevoie, să apeleze la tranzacții Bitcoin, riscul de a cădea pradă comisioanelor abuzive și înșelătoriilor este foarte mare, scrie go4it.ro.

Revenind la Republica Central Africană, aceasta este una dintre cele mai sărace națiuni ale lumii, dar bogată în diamante, aur și uraniu. Legalizarea unui instrument de plată precum Bitcoin ajută în special grupurile de interese din jurul acestor domenii de activitate, facilitând efectuarea de plăți în siguranță și greu detectabile, ocolind atât moneda națională, expusă devalorizării, cât și tranzacțiile bancare convenționale, care ar putea fi urmărite din afara țării.

Spre exemplu, Republica Central Africană este un cunoscut aliat al Rusiei, grupul Wagner, celebra grupare de luptători mercenari ruși, acționând ca o veritabilă armată privată, strivind orice posibilă rebeliune împotriva actualei clase politice, strâns conectată la interesele Rusiei.

Citit 1842 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Mai 2022 23:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.