Hackerii exploatează cutremurul din Turcia și Siria

Hackerii exploatează cutremurul din Turcia și Siria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat, imediat după devastatoarele cutremure din Turcia și Siria, campanii umanitare false create cu scopul de a păcăli donatorii care vor să ajute victimele, avertizează Bitdefender, într-un comunicat citat de g4media.ro. Potrivit sursei citate, în campania depistată imediat după producerea seismului, infractorii cibernetici pretindeau că sunt reprezentanți ai unei organizații caritabile ucrainene cu misiunea de a strânge bani pentru ajutorarea victimelor acestor tragedii.

„Lansăm o campanie de sprijinire a oamenilor din Turcia și Siria care au fost grav afectați de cutremurul care i-a lăsat fără adăpost. Fundația Wladimir și-a asumat responsabilitatea de a oferi asistență la fața locului pentru a ajuta cât mai mulți oameni. Vă îndemnăm să donați pentru victime”.

Majoritatea mesajelor frauduloase provin de la adrese IP din Pakistan. Hackerii se folosesc de o organizație caritabilă fictivă din Ucraina pentru a atrage victimele.

Domeniul care găzduiește pretinsa fundație a fost creat pe 3 octombrie 2022 și este deja depistat de către filtrele antispam și antifraudă Bitdefender. Această organizație falsă, fondată inițial pentru a oferi asistență victimelor războiului din Ucraina, pare să-și fi schimbat pentru moment misiunea și vizează donații destinate victimelor cutremurului devastator.

Portofelele pentru criptomonede și numele acestei organizații caritabile false au fost, de asemenea, folosite într-o campanie anterioară de spam prin care se cerea ajutor pentru ucrainenii refugiați din calea războiului.

O altă campanie online de fraudă se derulează în contextul cutremurului din Turcia și Siria. De această dată, atacatorii informatici susțin că reprezintă o organizație caritabilă globală care colaborează cu UNICEF și solicită donații pentru sprijinirea copiilor și familiilor din ambele țări.

Spre deosebire de celelalte înșelătorii depistate până acum, destinatarii sunt rugați să trimită un e-mail către organizație pentru a afla mai multe detalii despre modalitățile de a dona. Prin acest tip de interacțiune, utilizatorii nu doar că își validează adresa de e-mail, dar se expun și la mai multe atacuri în viitor. În plus, ei riscă să ofere suplimentar informații personale și financiare.

Utilizatorii de internet trebuie să fie vigilenți în această perioadă și să se gândească bine înainte de a face donații în scopuri caritabile, mai ales când primesc asemenea mesaje prin e-mailuri nesolicitate. Mesajele prost redactate, cele cu aspect neoficial și donațiile în criptomonedă sunt semnale mari de alarmă, care necesită un plus de prudență. Persoanele care doresc să îi ajute pe cei aflați în nevoie se pot îndrepta către organizațiile caritabile cu reputație prin paginile oficiale care permit efectuarea de plăți.

Citit 1045 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2023 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.