Americani arestaţi pentru export ilegal de tehnologie

Americani arestaţi pentru export ilegal de tehnologie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Autorităţile din Statele Unite ale Americii au anunţat recent că au arestat doi bărbaţi cu cetăţenie americană acuzaţi de o schemă ilegală întinsă pe mai mulţi ani pentru exportul de tehnologie în Rusia, ocolind astfel reglementările privind exporturile impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează dpa, citată de Agerpres. Departamentul american al Justiţiei susţine că unul dintre bărbaţi a furnizat companiilor ruse echipamente de avionică bazate pe tehnologie occidentală şi a asigurat servicii de reparaţii pentru echipamentul utilizat pe avioane fabricate în Rusia. Din 2020, inculpaţii au conspirat să eludeze legile de export, ascunzând şi declarând în mod fals utilizatorii finali, valoarea şi destinaţia finală pentru exporturile lor şi expediind echipamentele prin ţări terţe, au precizat autorităţile de investigaţii din SUA. În unul dintre cazuri, cei doi bărbaţi au ascuns utilizatorul final şi destinaţia reală, prin furnizarea unei facturi false, care menţiona că destinaţia finală era Germania. În alte situaţii, elementele de avionică au fost trimise prin Armenia şi Cipru către Rusia, fără a obţine licenţele necesare, a menţionat Departamentul de Justiţie din SUA. Cei doi au fost inculpaţi pentru conspiraţie, export de bunuri controlate fără licenţă, falsificarea şi eşecul de a furniza informaţii electronice privind operaţiunile de export şi contrabandă cu bunuri interzise de legea americană. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă între 5 şi 20 de ani de închisoare pentru fiecare capăt de acuzare. După ce Rusia a declanşat invazia armată în Ucraina, în urmă cu un an, SUA şi alţi aliaţi strategici au impus sancţiuni dure Moscovei, cu scopul de a-i slăbi economia şi de a face mai dificil pentru aceasta să obţină resursele necesare pentru război, notează dpa. În ciuda sancţiunilor drastice, unele rapoarte independente au scos la iveală faptul că Moscova reuşeşte totuşi să-şi procure unele dintre echipamentele necesare pentru industria de apărare pe căi ilegale.

Citit 806 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2023 09:29

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro