Martor radiofonic la lansarea satelitului SPUTNIK 1

Martor radiofonic la lansarea satelitului SPUTNIK 1

www.history.com
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Mâine, 4 octombrie 2020, se împlinesc 63 de ani de la lansarea în cosmos, de către fosta URSS, a primului satelit  artificial din lume, SPUTNIK 1. Acesta a fost lansat la orele 14,00 (ora Moscovei), ulterior transmiţând semnale radio pe frecvenţa de 20.000 khz. 
Ieri am primit la redacţie vizita dlui Vasile Toderiţă, care, în ziua lansării primului satelit SPUTNIK, era militar în termen, radiotelegrafist clasa a II-a, la Aeroportul din Craiova. "Lucram la staţia de recepţie R250, de ultimă generaţie la acel moment. La orele 13,45, ora României, am auzit la Radio Bucureşti anunţul că Uniunea Sovietică a lansat cu succes un satelit în cosmos. Am părăsit frecvenţa de recepţie morse şi, staţia având extensie de bandă, am recepţionat semnalul, care dura 1-2 minute (apoi dispărea, cât înconjura satelitul Pământul), pe 20.022 khz. Ofiţerul de serviciu a anunţat superiorii, Securitatea, Clubul de radioamatori. Toţi cei prezenţi în staţie, subsemnatul, Toderiţă Vasile, Victor Ghjilea din Zalău - Şimleul Silvaniei, Dimcică Dimciu din Cosntanţa şi Gheorghe Caraclinski am fost ridicaţi în grad, de la caporal la sergent. Clubul radioamatorilor ne-a adoptat ca membri, eu am avut indicativul y071923, şi am fost menţionaţi în Cartea rusă." Amintiri preţioase despre un moment care a schimbat istoria omenirii. 

Citit 1955 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2020 16:47

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro