Luminițe de brad sustrase din Galaţi, pe podul de la Brăila (Pamflet)

Luminițe de brad sustrase din Galaţi, pe podul de la Brăila (Pamflet)
Chiar așa, de ce să tot lăudăm podul de peste Dunăre?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Am primit nenumărate mesaje de la gălățeni. Ai noștri cred că au fost jefuiți odată cu dărâmarea garajelor. Categoric, e lucru necurat la mijloc. Să faci totul pentru dezvoltare, pentru infrastructură? Ceva se leagă, și se leagă cu materie primă din Galați.

Prea multe fotografii

Eternul război al orgoliilor Galați - Brăila a fost cultivat și mai tare de când cu ridicarea construcției lăudate săptămânal de mai toată presa românească. Cum mai apare un stâlp, cum ne trezim cu o galerie foto, apoi nenumăratele vizite ale reprezentanților Guvernului beneficiază de o ilustrare glamour. Recent au luat fața tuturor investițiilor din Galați acele beculețe care scot spectaculos în evidență scheletul tot mai evident al podului care va traversa Dunărea înaintea bacului. De fapt, acesta este un artificiu de exprimare, bacul nu va mai exista pe bătrânul fluviu.

E fără precedent

Totuși, gălățenii, știind că orașul vecin își va trage spuza pe turta sa, încep să regrete micile feriboturi cu care și Noe traversa bălțile înainte de a-și face Arcă. Și există și unele acuzaţii incredibile, după ce opinia publică a admirat instalația de iluminare a podului de lângă dig. "Haideți să nu-i mai lăudăm atât pe brăilenii ăștia, nu-s așa de grozavi precum par. Știți de unde sunt becurile alea de la pod? Suntem mai mulți cetățeni ai Galațiului care am ajuns la această concluzie. Noi aveam instalațiile de brad în garaje, dar după ce primarul Pucheanu ni le-a dărâmat, n-am mai găsit nimic, nici măcar salopetele de Sidex cu care mai mergeam la un grătar. Deci luminițele noastre de brad sunt pe podul de la Brăila. Să le fie rușine!", ne-a scris o asociație de proprietari din Mazepa 1.

Tabla noastră, construcția lor

Unii dintre concitadini sunt de părere că obiectivul de proporții din județul rival beneficiază și de metal confiscat din combinatul siderurgic. "Vinovat este și Marius Stan, fostul edil, că de la el a început prostia cu dărâmarea garajelor. Noi agonisiserăm acolo sute, poate mii de kilograme de tablă, de fier de toate felurile. Le-am luat și noi cum am putut, la sfârșit de tură, ne mai înțelegeam cu paznicii. Dar erau pentru noi. Când am rămas fără garaje, n-am putut să ne depozităm acel fier în apartamente, așa că au venit brăilenii și ni l-au furat. Și acum l-au pus la pod ca să-i aplaude toată România. Îi urâm, nu suportăm nici construcția asta, noi tot cu bacul vom circula", s-au exprimat câțiva locatari ai cartierului Dunărea. Cine va câștiga, podul sau bacul?

Galați Galaction

Pamflet în versuri

GOSPODINA (şi un proverb nemuritor) de Submarin Cosorescu

Într-un timp, o gospodină grasă, lată, multă, mare,

netezea-n bucătărie freza unui cap de peşte...

şi se repezea la muşte şi se repezea la sare...

înţeleaptă ca tigaia, medita milităreşte:

nu-i deloc în ţara asta ordine şi disciplină,

e o lene generală, peste tot - golani şi curve...

ăl de sus e tatăl nostru, el mai poate să ne ţină...

nu mai păstoreşte cârpe, nu mai iartă boarfe, rufe;

când îl văd cum vă zâmbeşte, mă apucă libidoul,

mă apucă tremuriciul, îmi încalţ pe dos gumarii...

jos cu intelectualii care ne de/scriu eroul,

intre-n mă-sa populimea, mieloruşii şi maghiarii...

eu pe el îl vreau în frunte... (şi acum şi altă oară)...

fără să gândesc o iotă, nimeni nu mă mulţumeşte,

toţi nu fac nici o leţcaie, toţi-s cât o barză chioară...

nu am bani, însă iubirea pentru el mă primeneşte!

Astfel ferma gospodină-şi luneca pe derdeluşul

creierului meditarea, (zg)ura ei tovărăşească!...

(istovită de plăcere, căută rapid culcuşul)...

Nesărat… capul de peşte începu să se-mpuţească!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Alte povești nespuse despre pod. Se iau cursuri de înot

* Gălățenii sunt convinși că vor fi nevoiți să achite taxă de pod, nu și vecinii lor. "Mi-a zis mie cineva care cunoaște pe altcineva, care are o soră vitregă cu un cumnat care lucrează la o pizzerie la care mai vine câteodată un maistru de la pod. Eh, maistrul ăla a zis că așa va fi", ne-a dezvăluit un cetățean, înfierbântat că podul a apărut numai pentru a pune paie pe foc.

* Vă vine să credeți cât de tare dezavuează Galațiul construcția începută din ordinul fostului premier brăilean Tudose? "Până acum câteva săptămâni, nici nu voiam să intru în apă, dar acum deja mă bălăcesc până la genunchi. În câțiva ani o să învăț să înot, că am început cursurile, și o să traversez Dunărea pe propriile forțe, nu vreau să aud de nenorocirea asta inventată de brăileni. Se cred atât de deștepți? La revedere, oricum Dacia Unirea o să retrogradeze!", ni s-a destăinuit un pensionar din Micro 40.

* Ca să nu vadă șantierul de peste fluviu, atunci când au treabă prin Brăila, ai noștri evită drumul de pe dig, dar și centura ocolitoare. Ei spun că s-ar observa ceva și după ce ieși din Baldovinești. "Ne merge rău dacă-l vedem. Că e pisica neagră sau podul e tot aia. De aceea preferăm să plecăm pe la Focșani spre Brăila", se justifică mulți dintre ei.

Și vreau, și pod

De la "Andreiana Juventus" la Oțelul

Mare pagubă că ex-directorul fundației "Andreiana Juventus", Valentin Munteanu, a devenit un pic de șef în Primăria Galați! Asta deși entitatea pe care a condus-o până la 1 august a fost vizată de mai multe controale, fiind descoperite nereguli. E mai bine că Munteanu nu a intrat la echipa de fotbal Oțelul, acolo unde urma să ajungă datorită CV-ului. Se pare că nu toți angajații administrației locale știu ce hram purta fundația: "De ce să vină la Primărie? A fost la Juventus, să meargă la Oțelul, că tot dăm bani și la fotbal. Nu oricine vine de la clubul ăla italian". Nu vă spunem cui îi aparține replica, s-ar bloca sistemul competițional.

Andreiana lu’ Manole

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 5054 ori Ultima modificare Joi, 23 Septembrie 2021 00:24

Mai multe din această categorie: