„Zeița de la Montreal” a împlinit 61 de ani

„Zeița de la Montreal” a împlinit 61 de ani
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nadia Comăneci, „Zeiţa de la Montreal”, românca multipla campioană olimpică, mondială şi europeană care a scris istorie în gimnastica mondială, a împlinit sâmbătă 61 de ani. S-a născut la 12 noiembrie 1961 în oraşul Oneşti, judeţul Bacău.

Nadia a fost prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la un concurs internaţional.  

A câştigat 5 medalii olimpice de aur, 2 medalii de aur la Campionatele Mondiale şi alte 9 medalii de aur la Campionatele Europene. Este considerată una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi printre cele mai mari gimnaste ale lumii.

Este supranumită „Zeița de la Montreal", după ce, în 1976, a obţinut titlul olimpic absolut, cucerind 3 medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), una de bronz (sol) şi argint cu echipa, la Jocurile Olimpice din oraşul canadian. Este prima gimnastă din istorie căreia i s-a atribuit nota 10 într-un concurs (de 7 ori).

A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioană continentală şi a intrat definitiv în posesia „Cupei Europei”, fiind prima gimnastă care a reuşit această performanţă. În 1975 a obţinut „Trofeul Campioanelor”, la Londra, iar în 1979, la „Cupa Mondială”, desfăşurată la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol şi sărituri, pe locul al doilea la bârnă şi pe locul al treilea, la individual compus. În 1981, la Universiadă de la Bucureşti, Nadia a obţinut cinci medalii de aur.

S-a retras din activitatea competiţională în 1984, având în palmares 25 de medalii câştigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

În codul de punctaj al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG), la paralele inegale sunt incluse două elemente denumite „coborâre Comăneci” şi „salt Comăneci”.

În noiembrie 1989, Nadia a emigrat în Statele Unite ale Americii, apoi în Canada, după care a revenit în SUA şi s-a stabilit la Oklahoma. S-a căsătorit cu Bart Conner, campion de gimnastică al SUA şi campion olimpic. Cei doi au un băiat, Dylan Paul, născut în 2006.

Citit 902 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Noiembrie 2022 15:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.