Timișoara este Capitală Europeană a Culturii

Timișoara este Capitală Europeană a Culturii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În 2023, Timișoara (România) a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria), se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Acestea se alătură celor peste 60 de orașe selectate în anii precedenți, atât din Uniunea Europeană, cât și din afara acesteia. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra acest titlu prin evenimente, expoziții și spectacole.

 Pentru a marca această ocazie, pe 9 ianuarie, vicepreședintele Margaritis Schinas a participat la un eveniment de predare a titlului la Muzeul Acropole din Atena, în cadrul căruia s-a citit o declarație scrisă de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel. Evenimentul a constituit, de asemenea, o ocazie de a trece în revistă anul care a trecut și de a sărbători capitalele culturii din 2022, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia).

Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăția și diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil și se promovează dezvoltarea orașelor prin cultură. De asemenea, titlul are un impact social și economic pozitiv pe termen lung, atât pentru orașe, cât și pentru regiunile învecinate.

Pentru a fi selectate capitale europene ale culturii, orașele intrate în competiţie au fost nevoite să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor și a comunităților lor.

Galerie de imagini

Citit 700 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 07:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.