Baclava cu nucă

Baclava cu nucă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente. (tava 30×28 cm): 16 foi subţiri de plăcintă, 400 g miez de nucă măcinat, 250 g unt; pentru sirop: 600 ml apă, 500 g zahăr tos fin, 1 lămâie mică.

Preparare. Pentru prepararea siropului, punem într-o cratiţă apa și zahărul, la foc mediu, și fierbem circa 15 minute. Zahărul trebuie să fie complet topit, iar siropul să fie bine legat. Stingem focul, adăugam zeama de lămâie și lăsăm siropul să se răcească la temperatura camerei înainte de a-l turna peste baclava. Topim untul la bain-marie și îl lăsăm să se răcească până când este ușor călduţ. Desfacem pachetul de foi de plăcintă. Ungem tava cu puţin unt topit și adăugăm prima foaie. O ungem și pe ea cu unt, apoi adăugăm a doua foaie și tot așa până când obţinem un strat de 8 foi. Fiecare foaie se unge cu unt. Acoperiţi foile de plăcintă rămase în pachet cu un șervet de bumbac. Punem nuca măcinată peste primul strat format din cele 8 foi de plăcintă și o presăm bine. Punem peste stratul de nucă o altă foaie, o ungem bine cu unt, apoi o a doua foaie, şi ea unsă cu unt, și tot așa până obţinem stratul superior format din 8 foi, toate unse între ele cu unt. Așadar se obţine un strat din 8 foi, umplutura de nucă și stratul superior format și el tot din 8 foi. Nuca poate fi măcinată foarte foarte fin. Ungem ultima foaie cu untul rămas, apoi tăiem baclavaua în cubuleţe mici. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180°C, pe a doua treaptă, și coacem baclavaua circa 25 minute sau până când se rumenește frumos. Scoatem tava din cuptor și turnăm imediat siropul rece peste baclavaua fierbinte. Avem grijă să distribuim uniform siropul, astfel încât să se însiropeze bine prăjitura. Lăsăm baclavaua cu nucă să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, o acoperim cu folie de aluminiu și o punem în frigider până a doua zi. Merge de minune cu un ceai fierbinte.

Citit 997 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Februarie 2023 22:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.