Fernand Leger, artist plastic francez

Fernand Leger, artist plastic francez
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pictor, grafician și artist decorator, Fernand Leger s-a născut pe 4 februarie 1881, la Argentan.

După o perioadă de ucenicie la un arhitect din Caen, în perioada 1897-1899, s-a stabilit la Paris, în anul următor, 1900, devenind desenator tehnic. În 1903, nu a intrat la Școala de Arte Frumoase, studiind, în schimb, la Școala de Arte Decorative și la Academia Julian.

În perioada 1911-1914, lucrările sale au devenit din ce în ce mai abstracte, începând să-și limiteze culorile la cele primare și la negru și alb. În 1912, a avut prima expoziție personală, la Galeria "Kahnweiler" din Paris.

În 1917, a început perioada mecanică a artistului, în care personajele și obiectele se caracterizau prin forme tubulare. A fost printre primii pictori francezi care au expus public lucrări de orientare cubistă și constructivistă, deși el însuși nu este considerat ca aparținând mișcărilor respective. De asemenea, a realizat decoruri pentru teatru, în special pentru Swedish Ballets, și a colaborat cu diverși scenariști pentru costume.

În anii 1940-1945, Leger a trăit în SUA. Picturile sale din această perioadă constau în compoziții ce aveau în prim-plan acrobați și cicliști.

După întoarcerea în Franța, în 1945, lucrările sale au început să reflecte mai proeminent interesul asupra clasei muncitoare. În continuare, proiectele lui au inclus: ilustrații pentru cărți, picturi și fresce, reprezentând figuri monumentale, vitralii, mozaicuri, sculpturi în ceramică policromă, precum și schițe de costume.

A decedat pe 17 august 1955, la locuința sa din Gif-sur-Yvette.

Citit 350 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Februarie 2023 13:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.