Oameni de seamă. Paul Bocuse, „tatăl artei culinare din Franța”

Oameni de seamă. Paul Bocuse, „tatăl artei culinare din Franța”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Paul Bocuse, bucătar cunoscut pentru abordările sale inovatoare, s-a născut pe 11 februarie 1926, la Collonges-au-Mont-d’Or, localitate din afara Lyonului, unde și-a început și cariera de bucătar în restaurantul familiei, Auberge du Pont de Collonges. În anul 1958 a preluat restaurantul părinților săi și i-a dat propriul nume, transformându-l într-un restaurant de lux. În 1961 a obținut prima stea Michelin, în 1962, cea de-a doua stea Michelin, iar în 1965, cea de-a treia stea Michelin.

Paul Bocuse a fost unul dintre cei mai proeminenți bucătari asociați cu ”Nouvelle Cuisine”, care subliniază importanța ingredientelor proaspete de cea mai înaltă calitate. El a devenit celebru și datorită supei sale de trufe, pe care a făcut-o în omagiul președintelui Republicii Franța, când acesta l-a decorat cu Legiunea de Onoare în anul 1975. Americanii îi recunosc, de asemenea, meritele, iar Culinary Institute of America i-a acordat titlul de ”Bucătarul secolului”.

În anul 1987, Paul Bocuse a lansat prima ediție a unei competiții culinare menite să descopere și să promoveze tinerele talente din gastronomie. În prezent, Bocuse D’or este echivalentul Jocurilor Olimpice în materie de gastronomie.

Paul Bocuse, supranumit ”tatăl gastronomiei franceze” pe care a reprezentat-o cu atâta măiestrie în întreaga lume, s-a stins din viață pe 20 ianuarie 2018, în celebrul său ”han”, L’Auberge du Ponte de Collonges.

Citit 407 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Februarie 2023 11:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.