Vis de iulie
Ingrediente: pentru cremă: 1.2 l lapte, 150 g zahăr, 40 g făină, 110 g budincă cu aromă de vanilie, 2 gălbenușuri; pentru blat: 250 g făină, 50 g zahăr fin, 50 g miere, 250 g unt, 2 linguri esență de rom, 1/2 linguriță bicarbonat, 1 ou
Preparare: Punem laptele la fiert. Adăugăm zahărul, făina, budinca, gălbenușurile și amestecăm până se formează crema. Pentru blat, amestecăm toate ingredientele. Turnăm jumătate din cantitatea de aluat pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și coacem la 180°C. Procedăm la fel cu aluatul rămas. Pentru asamblare, tapetăm prima foaie de blat cu cremă și acoperim cu a doua foaie. Decorăm cu zahăr pudră.
Prăjitură cu afine
Ingrediente: 250 g făină, 1 plic praf de copt, 200 g zahăr, 180 ml lapte, 1/4 linguriță sare, 80 g unt, 1 ou, coaja rasă de la jumătate de lămâie, 1 fiolă esență de vanilie, 200 g afine
Preparare: Preîncălzește cuptorul la 175°C și unge o tavă cu unt. Amestecă făina, praful de copt, zahărul și sarea. Untul se bate spumă. Încorporează amestecul de făină, alternând cu câte puțin lapte. Mixează 2 min., apoi adaugă oul, vanilia și coaja de lămâie și mixează încă 1 min. La final adaugă afinele și amestecă ușor. Adaugă aluatul în tavă și pune-o la cuptor. Coace prăjitura timp de 50 de minute. Las-o să se răcească înainte de a o tăia. Servește-o alături de o cupă de înghețată.