Cea mai veche așezare lacustră din Europa

Cea mai veche așezare lacustră din Europa
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

De câțiva ani, arheologi elvețieni și albanezi fac săpături într-un sit denumit Lin (Albania), care pare să fie cea mai veche așezare lacustră din Europa. Acum opt milenii, câteva sute de oameni aveau case construite pe piloni, pe lacul Ohrid, și este posibil ca așezarea să fi fost fortificată.

Analizele efectuate după ce s-au făcut descoperiri pe fundul lacului Ohrid arată că oamenii de acum 7.800-7.900 de ani aveau case pe piloni în această zonă. Estimarea este că așezarea avea undeva la 200-500 de oameni și ar putea fi cea mai veche așezare lacustră din Europa.

În ultimii doi ani, au fost descoperite multe fragmente din lemn datând de acum aproape opt milenii, fragmente ce erau parte din pilonii și din gardurile așezării lacustre.

Nu se știe de ce oamenii de atunci au ales să-și facă locuințe lacustre, dar în mod cert a fost foarte complicat cu mijloacele din vechime. Se pare că așezarea a fost și fortificată, iar pentru asta este posibil ca oamenii de acum opt milenii să fi tăiat o pădure din apropiere.

Așezarea din Albania este cu câteva sute de ani mai veche decât cele mai vechi așezări lacustre cercetate în regiunea Mediteranei și a Alpilor (mai ales în Italia).

Situl din Albania este cercetat de arheologi, iar incursiunile pe fundul lacului sunt foarte complicate și riscante. Spre exemplu, fiindcă săpăturile submarine fac să se ridice nisipul de pe fundul lacului și nu se mai poate vedea nimic, este nevoie să fie creat un curent submarin artificial, cu ajutorul unor țevi prin care circulă aer comprimat.

Au fost scoase la iveală fragmente de stejar, de grâne, de plante, dar și fragmente din os de la animale domestice și sălbatice.

După o scufundare de două ore, un arheolog albanez a descoperit fragmente ceramice, dar și de la unelte din silex. Lucrurile descoperite sunt analizate la laboratoarele de la Berna (Elveția).

Citit 630 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 August 2023 03:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.