Oameni de seamă. Jacobus Henricus van't Hoff, primul chimist laureat Nobel

Oameni de seamă. Jacobus Henricus van't Hoff, primul chimist laureat Nobel
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Chimistul olandez Jacobus Henricus van't Hoff s-a născut pe 30 august 1852, la Rotterdam, fiind fiu de medic.

Încă din copilărie, s-a familiarizat cu fenomenele naturale, fiind un mare amator al excursiilor în natură și al studiului plantelor. A studiat la Rotterdam, beneficiind de reformele educaționale olandeze extinse ale anilor 1860. Împotriva dorinței tatălui său, a ales să studieze chimia. La 17 ani, s-a înscris la cursurile Școlii Politehnice din Delft, pe care le-a absolvit în 1871. Apoi a studiat matematica și fizica la Universitatea din Leiden. Între 1872 și 1873, a studiat chimia la Universitatea din Bonn. După un an de studii la Paris, s-a întors în Olanda, unde a obținut doctoratul, în 1874.

În 1875, a publicat lucrarea "Chimia în spațiu", iar în 1884, "Studii de dinamică chimică" - lucrare considerată revoluționară pentru vremea sa. În 1878, a fost numit profesor de chimie, mineralogie şi geologie la nou înfiinţata Universitate din Amsterdam. În 1887, împreună cu germanul Wilhelm Ostwald, a fondat "Journal of Physical Chemistry", un forum pentru noua chimie fizică bazată pe principiile de termodinamică. În 1896, a devenit profesor la Academia Prusacă de Științe din Berlin.

În 1874 a stabilit bazele stereochimiei compușilor organici, domeniu care studiază structurile spațiale și repartizarea moleculelor și atomilor din diferitele elemente chimice. În 1898, a formulat principiul deplasării echilibrelor chimice sub acțiunea temperaturii sau principiul constrângerilor. Teoria lui este astăzi unul dintre conceptele fundamentale în chimia organică și fundamentul stereochimiei. Mai târziu, a realizat primele cercetări sistematice de cinetică chimică și a stabilit ecuația vitezei de reacție, a aplicat principiile termodinamicii, a introdus conceptul modern de afinitate chimică și a contribuit la studiul electroliților. Ecuațiile care fac legătura dintre presiunea osmotică și fracția molară a substanței solubile sau dintre constanta de echilibru și temperatură îi poartă numele.

În 1901, i-a fost acordat primul Premiu Nobel pentru Chimie.

Considerat fondatorul stereochimiei, Jacobus Henricus van't Hoff a decedat la Berlin, pe 1 martie 1911.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 320 ori Ultima modificare Miercuri, 30 August 2023 09:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.