Oameni de seamă. George Gershwin, compozitor american de prestigiu

Oameni de seamă. George Gershwin, compozitor american de prestigiu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Compozitorul american George Gershwin s-a născut (Jacob Gershowitz) pe 26 septembrie 1898, la New York. În 1910, părinții au cumpărat un pian pentru fratele său mai mare, Israel. La scurt timp, Jacob a pus stăpânire pe pian, cântând după ureche și dovedind un talent muzical deosebit. A început să ia lecții de la diverși muzicieni, care l-au încurajat să frecventeze concertele de muzică clasică și l-au învățat tehnica de execuție convențională și de compoziție.

În 1916, prima sa compoziție, "Rialto Ripples", a înregistrat un oarecare succes comercial. Doi ani mai târziu, a obţinut primul succes răsunător, cu cântecul "Swance", scris pentru musicalul "The Capitol Revue". A adoptat pseudonimul George Gershwin, la fel ca și fratele său Israel, care a devenit Ira Gershwin.

În 1924, la New York, a prezentat în primă audiție celebra "Rhapsody in Blue", o compoziție pentru pian și orchestră, cu care a înregistrat un succes enorm. Între timp, a început o fructuoasă colaborare cu fratele său Ira, care scria textele pentru melodiile compuse. Prima lor lucrare comună a fost comedia muzicală "Lady Be Good", în 1924. Partitura cuprindea printre altele melodiile "Fascinating Rhythm" și "The Man I Love", care au devenit rapid cunoscute în întreaga lume. Au urmat spectacolele muzicale "Oh Kay", "Treasure Girl", "Funny Face" și "Strike Up the Band" - cu celebra melodie "I've Got a Crush on You".

În 1930, cei doi frați au montat pe Broadway spectacolul de musical "Girl Crazy", cu faimoasele melodii "I Got Rhythm", "Embraceable You" și "Of Thee I Sing" - prima comedie muzicală căreia, în anul 1931, i s-a decernat Premiul Pulitzer. În 1933, George  și Ira au început să lucreze la un proiect îndrăzneț: punerea în scenă sub forma unei opere muzicale populare (operă folk) a povestirii "Porgy and Bess", de Dubose Heyward. Opera a fost reprezentată în premieră pe 30 septembrie 1935, la Boston, fiind aplaudată de public la final timp de 15 minute.

Din 1936, George Gershwin s-a dedicat în special muzicii de film și s-a mutat la Hollywood. A obținut un contract pentru compunerea coloanei sonore a filmului "The Magnificent Adventure", cu Ginger Rogers și Fred Astaire.

George Gershwin a fost "unul dintre cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XIX-lea", reușind să reunească elemente de gen simfonic cu muzica ușoară.

A decedat pe 11 iulie 1937, la Los Angeles, în urma unei operații pe creier, la 40 de ani neîmpliniți.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 667 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2023 10:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.