"Toate acestea au pornit cu un șoarece"

"Toate acestea au pornit cu un șoarece"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

AFP a publicat, zilele trecute, un articol dedicat principalelor jaloane din istoria grupului american Walt Disney, un gigant al industriei de divertisment, care celebrează în acest an un secol de la înființare.

În 1923, Walt Elias Disney, născut pe 5 decembrie 1901, la Chicago, dintr-un tată irlandezo-canadian și o mamă germano-americană, i s-a alăturat fratelui său Roy, la Hollywood. Cei doi frați au fondat un studio de producție cinematografică într-un garaj local.

În 1928 a avut loc prima apariție a personajului Mickey Mouse, în "Steamboat Willie". Mai întâi botezat Mortimer, simpaticul șoricel și-a găsit numele definitiv datorită lui Lilly, soția lui Walt Disney. Mickey Mouse a devenit atât de celebru în anii 1930-1940, încât a fost utilizat ca nume de cod în timpul debarcării din Normandia a trupelor aliaților, pe 6 iunie 1944.

În 1937, primul lungmetraj în culori produs de studioul Disney, "Albă ca Zăpada și cei șapte pitici", a câștigat un Oscar onorific. În 1940, "imperiul" Disney a emis primele sale acțiuni și a angajat peste 1.000 de persoane în studiourile sale din Burbank, California.

Pe 17 iulie 1955, grupul a deschis un parc de distracții în Anaheim, California, primul din seria Disneyland care a revoluționat industria turismului. Cel de-al doilea, "Magic Kingdom", a fost deschis la Orlando, în 1971. Au urmat cele din Tokyo (1983) - primul parc Disney din afara Statelor Unite, Paris (1985), Hong Kong (2005) și Singapore (2016).

În 1966, Walt Disney a murit la vârsta de 65 de ani. El deține recordul de premii Oscar (22 de trofee) obținute de un artist individual. "Sper doar că nu se va pierde din vedere faptul că toate aceste lucruri au început cu un șoarece", spunea el.

Grupul Disney a creat pentru parcurile sale tematice chiar și dolari proprii, semnați de personajul Scrooge McDuck și utilizați timp de 30 de ani înainte de a fi abandonați, în 2016.

În octombrie 2023, peste 500 de eroi Disney revin la viață într-un scurtmetraj realizat sub forma unei scrisori de dragoste adresate celebrului studio de animaţie din Statele Unite, care și-a celebrat centenarul luni. Intitulat "Once Upon a Studio", acest scurtmetraj amuzant şi emoţionant, cu o durată de nouă minute şi care combină imagini digitale, desene realizate manual şi filmări live-action, completează catalogul platformei de streaming Disney+, la patru luni după ce a fost aclamat la Festivalul Internaţional al Filmului de Animaţie de la Annecy.

Rezultat al unei munci de doi ani, pelicula prezintă 543 de personaje, provenite din 85 de lungmetraje și scurtmetraje, care ies din afișele expuse pe coridoarele sediului general al studioului american, unde se reunesc pentru o fotografie de familie după plecarea angajaților.

Citit 689 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2023 22:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.