Oameni de seamă. John Milton, poetul profet al unei Anglii în derivă

Oameni de seamă. John Milton, poetul profet al unei Anglii în derivă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

John Milton, poet englez, s-a născut pe 9 decembrie 1608, la Londra. Educat la St. Paul's School și Christ's College, Cambridge, ambiția lui Milton a fost să creeze opere de talia epopeilor clasice. El a scris într-o perioadă de flux religios și revoltă politică și este cunoscut pentru poemul său epic ”Paradise Lost” (”Paradisul pierdut”), care a apărut în 1667, în 10 cărți. Este considerat a fi cel mai mare poem epic în limba engleză, abundând în aluzii biblice și clasice, reprezentări alegorice, metafore și ornamente retorice.

Celebra sa ”Areopagitica” (1644), scrisă pentru a condamna cenzura înainte de publicare, se numără printre cele mai influente și mai pasionate apărări ale libertății de exprimare din istorie. A fost primul scriitor modern care a folosit versuri fără rimă în afara teatrului sau a traducerilor. Poemele timpurii, printre care ”Comus” și „Lycidas”, sunt dovezi grăitoare în privința darului liric superlativ al lui Milton. În 1638, el a plecat în Italia, unde a studiat și a întâlnit multe figuri remarcabile, printre care pe Galilei. Revenind în Anglia în 1639, s-a devotat cauzei puritane și pamfletelor.

Milton a mai scris 18 sonete în limba engleză și alte cinci în limba italiană, care respectă în general stilul petrarchian și sunt acceptate ca fiind printre cele mai frumoase sonete scrise vreodată.

S-a stins din viață pe 8 noiembrie 1674.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 441 ori Ultima modificare Vineri, 08 Decembrie 2023 13:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.