Remember. Mitropolitul Dosoftei (1624 - 1693)

Remember. Mitropolitul Dosoftei (1624 - 1693)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dimitrie Barilă, cunoscut pe numele monahal Dosoftei, s-a născut pe 26 octombrie 1624, la Suceava. A studiat la Iași, apoi la Liov. Cunoștea limbile elenă, latină, slavonă și polonă. A adus la Iași, în 1679, prima tiparniță, pe care a folosit-o pentru a tipări în limba română principalele cărți liturgice, unele traduse de el însuși.

Călugărit sub numele de Dosoftei, a fost ales episcop de Huși și de Roman, apoi mitropolit al Moldovei. Lucrarea "Psaltirea în versuri", apărută în 1673, poate fi socotită începutul poeziei scrise în limba română. A fost unul dintre cei mai mari cărturari din istoria ţării, fiind primul poet naţional, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, unul dintre primii traducători din literatura patristică şi postpatristică.

A contribuit la formarea limbii literare româneşti. În 1686, a fost dus în Polonia, împreună cu tezaurul Mitropoliei şi cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, unde a rămas până la sfârșitul vieții. A decedat pe 13 decembrie 1693, fiind înmormântat la Biserica "Naşterea Domnului" din Jolkiew, acum în Ucraina.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 551 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2023 12:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.